ICV de Manresa al·lega al POUM per dotar-lo de contingut social

Les esmenes se centren en "preservar l'activitat econòmica de proximitat, incrementar el parc d'habitatge de protecció, preservar les reserves d'equipaments i la millora de la mobilitat"

Redacció
05 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 16:42h
Tal com es van comprometre a fer durant la passada campanya per a les eleccions municipals, Iniciativa per Catalunya Verds de Manresa ha presentat al·legacions al nou Pla General de la Ciutat aprovat inicialment el passat mes de març i en període d'exposició pública fins el 30 de setembre. 

Per als ecosocialistes "la planificació urbanística també queda impregnada de valors, és també una política social i el document aprovat inicialment és una bona mostra dels criteris i valors del govern de la ciutat". En aquest sentit les al·legacions presentades per ICV se centren en els apartats d'habitatge, equipaments, activitat econòmica i mobilitat. En destaquen un clar objectiu, "impregnar el nou POUM de contingut social". 

En matèria d'habitatge els ecosocialistes lamenten que el Pla estigui mancat d'una aposta clara per l'habitatge de protecció i proposen "incrementar les previsions d'habitatge protegit, destinar zones actualment de titularitat pública a habitatge social de lloguer, preveure el dret de tanteig i retracte per a l'ocupació d'habitatges buits així com preveure destinar a habitatge dotacional l'actual caserna de la Guàrdia Civil". 

Pel que fa equipaments és on ICV mostra més sorpresa amb les previsions aprovades inicialment. Denuncien que suposa una pèrdua de reserves per a equipaments de més 370.000 metres quadrats així com la pèrdua com a edificis destinats a equipaments com la Casa Amigant, el Centre Hospitalari o la Cambra de Comerç, i es pregunten: "Com s'explica la recent adquisició com a propietat municipal de la Casa Amigant per ara, en el POUM, perdre la seva destinació per a equipament? Com s'explica que davant la clara necessitat de donar vida al centre històric es perdin reserves d'equipament en aquesta zona de la ciutat?". En aquest sentit proposen, entre d'altres, que es preservin com a equipaments aquests edificis, s'incrementin les reserves fins els límits actuals. 

D'altra banda, en matèria d'activitat econòmica les propostes presentades per part d'ICV busquen "preservar el petit comerç de proximitat de la ciutat". Per als ecosocialistes "és necessari suprimir l'ampliació de superfície del Carrefour així com no preveure usos comercials en els actuals polígons industrials com Els Dolors". 

Finalment pel que fa mobilitat els ecosocialistes es mostren sorpresos que en un moment en que "es treballa arreu amb la millora de l'accés i proximitat al transport públic com a prioritat a Manresa no es prevegi la connexió entre FGC i Rodalies, i fins i tot es plantegi allunyar del centre les estacions de Baixador i especialment, Manresa Alta. Per aquests motius proposen "connectar les dues línies ferroviàries, deixar sense efectes el trasllat de Manresa Alta a Prat de la Riba i preveure el seu soterrament" a més de pel que fa mobilitat viària, "descartar la construcció del Pont entre carretera Cardona i Congost pel seu elevat impacte, així com preveure que el principal enllaç de la ciutat amb la C16 sigui l'accés del Pont de Vilomara, proper al Polígon Bufalvent".