L'Ajuntament confirma la mort de nou plàtans per un vessament de salmorres

El consistori ha obert un expedient disciplinari a UTE Col·lector de Salmorres i a l'Agència Catalana de l'Aigua arran de la contaminació del sòl al Passeig del Riu | Els arbres morts tenen entre 9 i 18 metres d'altura

Redacció
02 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 16:16h
Plàtans al Passeig del Riu de Manresa.
Plàtans al Passeig del Riu de Manresa. | Meandre

L'Ajuntament de Manresa ha obert un expedient disciplinari a UTE Col·lector de Salmorres i a l'Agència Catalana de l'Aigua, per la mort de deu arbres al Passeig del Riu pel vessament d'un col·lector de salmorres. Aquest fet, que també havia estat denunciat per l'entitat ecologista Meandre, va ser detectat a finals d'agost.

Es tracta de nou arbres de l'espècie Platanus x acerifolia, d'entre 9 i 18 metres d'alçada. L'Ajuntament va sol·licitar un informe a un assessor en fitopatologia i arboricultura per tal d'avaluar l'estat dels arbres i agafar mostres de sòl per enviar a un laboratori de diagnosi, i elaborar un informe de la possible causa de les afectacions.

Els informes tècnics varen donar per morts els arbres, descartant que la causa fos alguna plaga de paràsits, un cop de calor o els efectes negatius de la sequera de l'estiu, ja que no es tractava d'arbres de nova plantació, i tenen el sistema radicular ben desenvolupat. A més, si fos a conseqüència d'un estrès hídric per calor o sequera, les afectacions també s'haurien vist en alguns plàtans del costat, cosa que no va succeir.

Els informes varen determinar que les afectacions són a causa d'una fitotoxicitat a nivell radicular, per l'abocament d'un contaminant. Les elevades temperatures tindrien un efecte agreujant.

Posteriorment, els serveis  tècnics van corroborar, a la vista dels resultats de les analítiques, que la causa de la mort dels arbres provenia d'una afectació del col·lector de salmorres del riu Cardener. Cal tenir en compte que els arbres afectats són just al costat de per on passa el col·lector

Per aquest motiu, a mitjans de setembre l'Ajuntament ha obert un expedient de disciplina a l'empresa  titular de la infraestructura (UTE Col·lector de Salmorres) i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), per demanar la restitució de les zones afectades.

El consistori recorda que després de reiterats vessaments en el terme municipal de la ciutat, l'Ajuntament ja ha obert cinc expedients els últims anys a l'empresa gestora i a l'ACA. El maig de l'any passat van començar els treballs de restauració de les zones de ribera afectades pels vessaments del col·lector produïts entre els anys 2010 i 2014, després que, a través dels diversos expedients,  l'Ajuntament ordenés la restitució de l'estat anterior dels terrenys afectats.

L'Ajuntament de Manresa segueix demanant, com ja ha fet en diverses ocasions, la construcció urgent i prioritària del projecte de desdoblament del col·lector de salmorres. La nova infraestructura és imprescindible per tal d'evitar nous episodis de vessaments com els que hi ha hagut els darrers anys, que han perjudicat seriosament l'entorn natural de municipi.