La marxa de torxes il·lumina el sentiment independentista

A Manresa, l'organització xifra en 3.500 persones la participació

Àlex Gómez Ribera
11 de setembre del 2015
Actualitzat a les 12:59h
La plaça Major va aplegar el final de la Marxa de Torxes per la Independència.
La plaça Major va aplegar el final de la Marxa de Torxes per la Independència. | Àlex Gómez Ribera

La plaça Major va aplegar el final de la Marxa de Torxes per la Independència. Foto: Àlex Gómez Ribera


Aquest dijous el centre de Manresa es va il·luminar de nou amb les torxes independentistes que van recórrer diversos carrers i que van convertir la vigília del dia 11 en un vespre reivindicatiu, un preludi d'una diada amb de caire clarament independentista. La marxa de torxes per la independència es celebrava per setena vegada , un acte que s'ha consolidat plenament i que ha anat creixent en participació any rere any. Ahir, segons els organitzadors de la comissió 11 de setembre, van ser 3.500 les persones que van participar en una marxa que va començar a la plaça de Crist Rei. El recorregut es va iniciar després de que els Tirallongues fessin un pilar i els Miquelets disparessin una salva d'inici, els participants van anar movent-se lentament en un ambient festiu i familiar, el tabalers de Xàldiga, els grallers i els crits d'independència es feien sentir en una marxa que avançava amb poc soroll.

La marxa va acabar a la plaça Major, uns tres quarts de la plaça es va omplir amb els participants de la marxa, convertint aquest indret en un mar de torxes. Un nou pilar dels Tirallongues i el desplegament d'una gran estelada van tancar la marxa. Tot seguit, un cop apagades les torxes, va ser el torn dels parlaments, primerament va ser el torn Joan Morros, l'activista cultural va llegir el manifest de la marxa d'enguany. El manifest, firmat per nombrosos partits i entitats, cridava a exercir el deure cívic de votar el 27S per triar la república catalana i deixar d'estar sotmesos políticament a Espanya. Tot seguit va ser el torn Valentí Junyent, l'alcalde de Manresa va reivindicar el fet de no ser neutral, tal com va dir que reivindicaven alguns, Junyent va voler posar de manifest que a la ciutat de Manresa hi ha una amplia majoria independentista de 19 regidors i que, per tant, era lògic que es posiciones a favor de la independència. Va tancar el torn de parlaments la periodista i escriptora Patricia Gabancho, convidada d'aquest any a la marxa manresana. Gabancho va dir que, de cara el 27S, ni tot estava guanyat ni tot estava perdut, va demanar una majoria independentista per deixar clar on vol anar el país, la periodista va voler denunciar la demagògia i el lerrouxisme que havia envoltat la pre-campanya ja que, segons va dir, es volia enfrontar les classes populars catalanes amb la classe treballadora espanyola. La sardana "Catalunya Independent" de Jaume Oliver i l'himne nacional de Catalunya van tancar Marxa de Torxes. 

Tot i així, el gruix d'actes del vespre no es va tancar del tot, una botifarrada i l'actuació del grup 4CAT va allargar l'acte fins la mitjanit, en aquell moment es preveia fer les primeres enganxades de cartells per la campanya electoral de les eleccions del 27 de setembre.