El desplegament de la fibra òptica a Sant Fruitós continua portant cua

L'alcalde continua intentant posar l'opinió pública contra Fibracat, i l'empresa manresana de telecomunicacions es defensa aportant proves

Pere Fontanals
05 d'agost del 2015
Actualitzat el 06 d'agost a les 11:01h
Cable per a connexions de fibra òptica
Cable per a connexions de fibra òptica | Ministerio TIC Colombia a Flickr

La batussa entre l'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés i l'empresa de fibra òptica manresana Fibracat continua a través de comunicats de premsa creuats, afirmacions, desmentiments, i una actitud poc comprensible per part del batlle bagenc.

Després que Fibracat anunciés el passat febrer que desplegaria la seva fibra òptica al nucli de Sant Fruitós i a alguns polígons i urbanitzacions invertint 1,3 milions d'euros, els desencontres entre alcalde i empresa s'han anat mostrant publicament durant el que portem d'any, amb capítols evidents de mitges veritats i acusacions infundades.

La proposta inicial de Fibracat excloïa l'arribada a Pineda de Bages, Torroella de Baix i les Brucardes perquè, segons el mateix projecte, no existia canalització per fer arribar els cables a aquestes zones, i el cost de realitzar-la suposava una inversió que l'empresa no podia assumir. Davant d'aquest fet, segons informa Fibracat, l'alcalde els va encarregar un estudi de quan significaria fer la canalització amb capacitat per a sis operadores a aquests tres nuclis, que l'empresa manresana va realitzar gratuïtament.

L'estudi proposava recuperar aquesta inversió pública per part de l'Ajuntament mitjançant el cobrament d'un lloguer a cadascun dels operadors, incloent-hi Fibracat. D'aquesta manera se solucionaria també el problema històric que provoquen les infraestructures actuals de Telefònica en barris com la Pineda o les Brucardes, on el senyal arriba a través de cables penjats de postes de fusta, que necessiten un gran manteniment, que ocupen l'espai públic generant impacte visual i que generen diferents problemes en cas de neu, pluja i fort vent... El cost de la canalització, segons aquest estudi, era de 1,5 milions d'euros. 

A partir d'aquí, l'Ajuntament va emetre un comunicat als mitjans de comunicació el passat mes de juliol, explicant que Telefònica donaria cobertura de fibra òptica a tot el municipi, donant a entendre que seria un servei en exclusiva, quan, en realitat, un alcalde no té facultat per autoritzar o denegar permisos per al desplegament de cablejat a cap empresa per evitar operacions monopolístiques. Fibracat el va respondre en aquest sentit i recordant-li que ja fa temps que treballa al poble.

Aquest dimecres, Joan Carles Batanés, ha emès un nou comunicat assegurant que es va descartar Fibracat perquè demanava 1,5 milions d'euros per fer arribar la fibra òptica a Pineda, les Brucardes i Torroella de Baix, quan el que havia fet l'empresa manresana era lliurar-li l'estudi que els havia demanat per portar a terme aquesta actuació. "És una obra que pot portar a terme amb qualsevol empresa, o fins i tot es pot fer amb personal propi de l'Ajuntament. Fibracat només en va fer un estudi, no pas un pressupost", han assegurat fonts de l'empresa manresana.

Pel que es desprèn dels comunicats de l'Ajuntament, Batanés ha descartat portar a terme la canalització de cables per a aquestes tres zones amb capacitat per a sis companyies, i ha preferit que Telefònica sigui l'única empresa que els porti fibra òptica, per via aèria, amb la inestabilitat que això genera i els perills meteorològics que la poden afectar.