Convergència acusa AraMoià de «manipular» el registre municipal

Segons els nacionalistes, els republicans pretenien dissimular el fet que havien inscrit el seu Grup Municipal fora de termini |L'alcalde els contesta que la inscripció "no és necessària" i els retreu que "aquest interès per revisar registres no l'haguessin tingut en època de Montràs"

Pere Fontanals
09 de juliol del 2015
Actualitzat a les 23:27h
L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, i la regidora de CDC, Montse Girbau.
L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, i la regidora de CDC, Montse Girbau. | Xavier Rius

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, i la regidora de CDC, Montse Girbau. Foto: Xavier Rius


El ple de l'Ajuntament de Moià d'aquest dimecres, en el que es va aprovar la designació dels regidors en diversos òrgans i comissions va ser força mogut. Després que l'alcalde, Dionís Guiteras, donés compte de la constitució dels Grups Municipals, la regidora convergent Montse Girbau, va acusar el grup del batlle, AraMoià, vinculat a ERC, d'haver presentat la instància de constitució del grup fora de termini i, el que és més greu, utilitzant el número de registre d'una instància anterior a la data límit, per dissimular el descuit.

Concretament, Girbau va exposar en el ple que AraMoià havia presentat la instància de constitució del grup el 23 de juny, quan la data límit era el 20 de juny. Segons la regidora nacionalista, per amagar aquest fet, AraMoià va utilitzar "el registre d'entrada d'una instància del dia 19 d'un ciutadà que demanava un ajut social". Segons ella aquesta instància va "desaparèixer" del registre el dia 23, i amb aquell número i data "hi va aparèixer la instància de constitució del grup Ara Moià".

Durant el ple, l'alcalde es va mostrar sorprès amb l'acusació, i es va comprometre a investigar què havia passat i li donaria resposta. Convergència es va negar, la resta de la sessió a votar a favor dels dictàmens adduint que no reconeixien el grup republicà i que creien que els regidors del govern s'havien de considerar com a no adscrits.

L'alcalde diu que no cal el registre

Aquest dimarts, després de fer les comprovacions pertinents, Guiteras ha assegurat a Manresainfo.cat que "no és necessària l'entrada d'una instància per a la constitució dels grups municipals" tal i com preveu "l'article 24 del ROF que estipula que abans de 5 dies després del ple de constitució s'ha de dirigir una carta a l'alcalde comunicant la creació del grup municipal".

Guiteras admet que en el seu moment no tenien clar el procediment que s'havia de seguir, "i en veure que Convergència entrava per instància la comunicació de constitució del seu Grup Municipal, vàrem demanar a l'OAC la reserva del número de registre per aportar posteriorment la documentació, ja que alguns regidors del partit viuen o treballen fora", fet que, recorda l'alcalde, "és legal i fins i tot usual". Segons la versió de l'alcalde, quan es va portar la documentació definitiva a l'OAC, li van assignar per error el número del registre d'una instància sobre ajuts socials que havia estat retornada aquell mateix dia, en comptes del número que s'havia reservat en el seu moment.

Guiteras lamenta que "el primer bon dia de Convergència, després que en el primer ple els oferíssim treballar plegats, és posar-se a revisar registres per si troben alguna cosa". El batlle ha lamentat que "aquest interès per revisar registres no l'haguessin tingut en època de Montràs".

No afectaria a la composició del Consell Comarcal i la Diputació

La hipotètica no constitució del Grup Municipal d'AraMoià-AM a l'Ajuntament de Moià només afectaria al fet que els 10 regidors d'aquesta formació passarien a pertànyer al grup de no adscrits. A nivell de càlcul per a la composició del Consell Comarcal i la Diputació el que mana és la llista de la que formaven part i no pas la pertinença a un grup municipal, de manera que Dionís Guiteras continuaria optant a la vicepresidència de la Diputació de Barcelona, i ERC continuaria essent la força majoritària al nou Consell Comarcal del Moianès.
Arxivat a