La PAHC aconsegueix la demora d'un desnonament «delicat»

El propietari del pis és un jove que es troba en situació d'atur i la inquilina porta un any sense pagar el lloguer |Els Mossos han recordat als activistes que amb la nova "llei mordassa" s'arriscaven a multes d'entre 600 i 30.000 euros si impedien el desallotjament

Pere Fontanals
06 de juliol del 2015
Actualitzat a les 16:11h
Els funcionaris judicials parlen amb la inquilina i membres de la PAHC.
Els funcionaris judicials parlen amb la inquilina i membres de la PAHC. | Pere Fontanals

Els funcionaris judicials parlen amb la inquilina i membres de la PAHC. Foto: Pere Fontanals


Maria i el seu fill de 17 anys tenen fins el 20 de juliol per recollir les seves pertinences i per trobar amb els serveis socials de l'Ajuntament de Manresa una solució per trobar un habitatge on allotjar-se a partir de llavors. Aquest ha estat el resultat final de la negociació que ella mateixa, membres de la PAHC, serveis socials, funcionaris judicials, agents de Mossos, procuradora de la Cambra de la Propietat, i propietari del pis, han mantingut a peu de carrer, al carrer Santa Maria, han mantingut aquest dilluns al matí.

La situació potser és la més "delicada" a la que hagut de fer front la PAHC Bages en la seva història, ja que, en aquest cas, el propietari del pis no és ni un banc ni una immobiliària, sinó un particular, un jove que, a més a més, es troba en situació d'atur, i el lloguer, minso perquè el pis està en plena zona deprimida de la ciutat, li serveix de complement.

Una trentena llarga de membres de la PAHC s'han citat aquest dilluns al matí davant de la casa de Maria, al carrer Santa Maria, per tal de negociar amb la propietat una pròrroga que els "permetés arribar a una solució amb l'ajuntament per reallotjar la família". En cap cas tenien d'impedir el desallotjament si s'arribava a produir, però sí que volien negociar un marge per a que els serveis socials trobessin alternatives d'habitatge per a Maria i el seu fill.

Segons explicava Maria portava un any sense pagar el lloguer perquè no tenia cap ingrés a casa. Segons ella ningú no havia rebut cap avís judicial fins que fa un mes van anar a casa seva per desallotjar-la. Llavors va aconseguir una moratòria fins aquest 6 de juliol. Segons denuncia, els serveis socials de l'Ajuntament l'han anat fent "passar amb raons" durant aquest temps fins que finalment va anar a exposar la seva situació a la PAHC.

La versió del funcionari judicial ha estat tota una altra. Ha assegurat davant dels membres de la PAHC que "el procediment s'ha seguit escrupolosament" i que Maria "havia estat avisada, com a mínim el març i el juny, i que algun altre certificat no s'havia lliurat "perquè no havia obert la porta". El propietari, que anava acompanyat pel seu pare, ha explicat que ell mateix es troba en l'atur i que aquell lloguer és un petit complement al què cobra. En aquest sentit, la procuradora de la Cambra de la Propietat ha recordat que "el propietari del pis no és ni un banc ni una gran immobiliària, sinó un particular".

En un estira i arronsa que en cap moment no ha viscut moments de tensió, la propietat ha acceptat donar 10 dies a la inquilina per donar-li les claus del pis no sense que abans els agents dels Mossos expliquessin als activistes que amb la nova llei de seguretat ciutadana, l'impediment d'un desallotjament estava sancionat amb multes d'entre 600 i 30.000 euros.

Després d'aconseguir aquesta demora, alguns membres de la PAHC han anat a la regidoria de serveis socials, a la carretera de Vic per intentar reunir-se amb la regidora Mercè Rossich per intentar trobar una sortida a la situació de la família. La primera solució aportada pels treballadors socials era la de reallotjar-los en un hostal.