ICV presentarà al·legacions al POUM de Manresa

Els ecosocialistes consideren que beneficia els interessos lucratius de la minoria

Redacció
07 de maig del 2015
Actualitzat a les 12:00h
ICV de Manresa presentarà al·legacions al Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) de la ciutat per tal de reorientar-lo, fer-lo més social i amb un horitzó socioeconòmic transformador. Segons els ecosocialistes, el POUM aprovat inicialment, ni proposa instruments de planejament i de gestió urbanística alternatius, ni orienta la ciutat vers l'horitzó de superar la crisi, amb uns altres models econòmics, socials i ecològics. Segons ICV, CIU proposa continuar amb un model econòmic basat en la iniciativa privada de les grans multinacionals i dels poderosos locals amb la cobertura ideològica dels poderosos globals. 

"Pretenem una majoria alternativa a CiU", assegura el cap de llista dels ecosocialistes manresans, Lluís Cano, "i una de les primeres accions de les forces alternatives ha de ser una profunda reorientació del POUM; cal aconseguir que aquest sigui l'instrument urbanístic real, per reorientar Manresa, per superar la crisi tant econòmica com de model social i ecològic de ciutat". ICV de Manresa presentarà al·legacions, abans del 7 de juliol "i esperem poder-ho fer, a mitjans de juny, tant com a partit, com com a nou grup municipal", comenta Lluís Cano.

ICV assegura que "la major part d'allò que se'ns intenta explicar (o persuadir) com a positiu i/o novetat en el POUM significa d'entrada l'evident ampliació del lucre d'uns interessos clars (els del privilegiat 1% de propietaris, promotors i rendistes) i, en canvi, presenta dubtes o, molt probablement, significarà retrocessos per a la col·lectivitat i els béns comuns, el 99%".

Segons ICV, part important de la ciutadania de Manresa no sap que l'Ajuntament ha aprovat el POUM inicialment amb els vots de CiU, CUP i PP. "Tampoc coneix el seu contingut concret", assegura el cap de llista ecosocialista. "ICV de Manresa som, i ens sentim, part de la majoria de la ciutadania de Manresa, del 99%. I, com bona part d'aquesta, considerem que tenim més preguntes que ens fan qüestionar el POUM que no pas respostes afirmatives que permetin avalar la seva idoneïtat. Del que sí tenim evidències i certes és que beneficia, segur, als interessos de l'1%" sentencia Lluís Cano. Un exemple de que el POUM genera moltes preguntes sense resposta és el cas Trullols, "que significa l'estocada final per a molta activitat comercial, la de barri i de proximitat", segons el cap de llista ecosocialista. 

ICV ressalta dues cites molt significatives del POUM inicialment aprovat, que demostren la cobertura ideològica dels poderosos globals, "ja que es dóna credibilitat al FMI!!", ressalta Lluís Cano. Així, ICV posa l'accent en la pàgina 111 de la memòria del Pla (aprovació inicial), on s'afirma <<Les previsions macroeconòmiques no apunten però a cap nou període de creixement sostingut, sinó a un relatiu estancament amb creixements febles. Aquest nou paradigma econòmic requereix un nou enfocament en les previsions de desenvolupament i execució del pla. resta pendent la tasca d'escometre de forma correcta el llegat de la crisi – desocupació elevada, balanços privats i públics dèbils, contracció del crèdit i una pesada càrrega de deute– i els obstacles als que s'enfronta el creixement a llarg termini, i això genera inquietud respecte de la solidesa i durabilitat de la recuperació>>. A més, a la pàgina 112, s'afirma <<En conjunt veiem que diversos factors justifiquen per si sols, i evidentment en conjunt, la revisió del planejament general de Manresa, en un moment òptim, degut a l'absència de pressió demogràfica ni econòmica per escometre aquesta empresa.>>. "Per tant –segons ICV- la renúncia ideològica és doble: si l'actual crisi social i econòmica no genera ‘pressió demogràfica i econòmica' significa tant manca de realisme com de visió prioritària social i ciutadana".

Davant les crítiques de CIU, Lluís Cano comenta que "no ens val el mantra convergent del passat: el debat és el present i el futur. A ICV ja ho hem dit, no pretenem el tripartit del passat; nosaltres hem superat errors, renovant persones i propostes, errors que ja vam saldar el 2011. Ara el debat és sobre les desigualtats que no s'han aturat entre 2011 i 2015, i si continuen, o es superen els propers 4 anys".