Sant Jordi omple de roses i llibres els carrers i places de la Catalunya Central

El bon temps augura una jornada multitudinària

Laura Busquets / Mar Martí
23 d'abril del 2015
Actualitzat a les 19:21h
Uns joves embolcallen les roses que venen a la seva parada, aquest dijous al Passeig Pere III.
Uns joves embolcallen les roses que venen a la seva parada, aquest dijous al Passeig Pere III. | Laura Busquets

Els carrers i les places de la Catalunya Central s'omplen de llibres i roses aquest dijous coincidint amb la diada de Sant Jordi. El bon temps ha animat la població a sortir al carrer des de ben d'hora per triar i remenar entre la multitud de parades. Els llibreters i floristes encaren la jornada esperançats i esperen superar les xifres de vendes de l'any passat. A banda dels títols mediàtics, Sant Jordi també serveix per descobrir els autors locals i una quinzena d'escriptors de la Catalunya Central presenten novetats. Destaca 'El dia que vaig fer vuit anys', d'Antoni Pladevall o 'Només ho saben les muntanyes', d'Imma Cortina. Enguany es penjaran microcontes a Vic, Manresa, Berga i Taradell.

El bon temps ha convidat els veïns de les comarques centrals a sortir al carrer des de bon matí per gaudir de la diada de Sant Jordi. Els més matiners, però, han estat els més menuts, que passejaven per les places i carrers amb els companys de classe. El nombre de parades de roses i llibres s'ha mantingut respecte l'any passat. A Manresa hi ha al voltant de 220 parades, a Igualada un total de 77, mentre que a Vic s'arriba al centenar, tot i que a la Plaça Major se'n concentren 25. 

Tant llibreters com floristes preveuen que hi hagi un bon ritme de vendes al llarg de tot el dia. De fet, des de la llibreria Llegi'm d'Igualada, Isabel Casas, ha apuntat que enguany esperen un increment de vendes perquè "la setmana prèvia a Sant Jordi ja hem venut molt". Des de la floristeria Roset Jardins, Anna Viver ha explicat que, tot i la crisi, per Sant Jordi les vendes "sempre han anat molt bé". "El problema és que has d'allargar durant tot l'any el que guanyes per Sant Jordi", ha lamentat Viver.

El dia dels autors locals
Tot i que els llibres més venuts per Sant Jordi acostumen a ser els títols mediàtics, la diada també dóna protagonisme als autors locals. Enguany a la Catalunya Central hi ha més novetats que mai i una quinzena d'escriptors de les cinc comarques presenten llibres. Entre les noves publicacions destaca 'El dia que vaig fer vuit anys', d'Antoni Pladevall, 'Només ho saben les muntanyes', d'Imma Cortina o el nou llibre d'Eusebi Mas sobre l'origen dels Mossos d'Esquadra. 

Per quart any consecutiu els Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central han organitzat la iniciativa del microconte amb l'objectiu de contribuir a la creació literària d'aquest gènere. Amb aquest projecte també es vol homenatjar les figures de Pere Calders, gènere en el qual va excel·lir, i a la poesia urbana de Joan Brossa, a través del qual la poesia va arribar al carrer. Enguany s'exposen durant tot el dia de Sant Jordi quatre microcontes a Vic, Manresa, Berga i, per primer cop, a Taradell. 

A Vic s'exposa un microconte inèdit de l'escriptor manresà Jaume Estrada. El text restarà penjat durant tota la diada de Sant Jordi de la façana de la seu del Departament de Cultura a Vic. A Manresa s'hi pot veure un microconte de l'escriptor Joan Pinyol i a Berga l'obra de l'escriptor Ramon Erra. Taradell s'afegeix a la roda de poblacions i s'hi exposa un microconte de l'escriptor Antoni Pladevall. Els serveis territorials han editat també punts de llibre amb els microcontes que es podran trobar a les biblioteques del territori durant tota la diada.