Sant Jordi omple Manresa de lletres i colors, i d'iniciatives trencadores

Els alumnes de l'escola Ítaca vendran llibres escrits per ells, els de l'Espill posaran parades d'intercanvi de llibres durant pati de l'escola i els escoltes del Cardenal Lluch vendran roses per fer el camí de Sant Jaume des de Porto

Aina Font Torra
23 d'abril del 2015
Actualitzat el 24 d'abril a les 20:40h
Una imatge de la diada de Sant Jordi a Manlleu, aquest matí
Una imatge de la diada de Sant Jordi a Manlleu, aquest matí | Adrià Costa

I un any més, ja és Sant Jordi. Aquell dia en el qual els carrers més cèntrics de la ciutat queden col·lapsats per la munió de parades i paradetes de tot tipus provinents de les múltiples entitats que, dia rere dia, donen vida a la capital del Bages; aquell dia en què qualsevol excusa és bona per anar a fer el volt; aquell dia en el qual la llegenda passa a ser real i els prínceps carnals regalen roses (i llibres!) a les princeses contemporànies, sovint més guerreres que delicades, que agraeixen el detall amb aquella novel·la "que em vas dir que t'havien recomanat". Aquell dia, també, que Manresainfo.cat fa anys. 6, en aquesta ocasió.

També és el dia de la cultura i la llengua catalanes. Un dia on ningú té excusa per començar a posar-se a llegir. I ja que parlem de tradicions i de Manresa, podríem recordar el fragment de la cançó del Serrallonga dels Esquirols per dir que des de la Benplantada a Sant Domènec; des del nord i fins al sud, les parades de Sant Jordi seran una multitud. 

Una d'aquestes parades serà la del CNL Montserrat que, amb la col·laboració de Diesa restauració, Òmnium Cultural i Regió7, organitzen la Segona Fira d'Intercanvi de Llibres en català. Segons Delfina Corzán, coordinadora de dinamització del CNL, "amb l'experiència de l'any passat hem volgut repetir l'acció aquest any perquè hi va haver molt intercanvi. Estem molt satisfets perquè ens respon molta gent i sobretot perquè des de l'entitat podem oferir l'oportunitat de promoure la lectura a la població en general".

Les escoles innoven
Una parada que té una història especial és la que faran els nens i nenes de cinquè de primària de l'escola Ítaca de Manresa. I és que tota aquesta colla de menuts, tal com explica Eugènia Carbajo, professora d'un dels dos grups del curs "van tenir la idea de fer una parada per Sant Jordi per contribuir a finançar les colònies de final de curs. Després de diverses propostes, van decidir que escriurien dos llibres i els vendrien durant la diada". Uns llibres que han elaborat a través de la col·laboració i el treball en equip i que s'anomenen "Sant Jordi i el Patufet i d'altres embolics" i "Històries i relats breus". El primer llibre està compost per diversos contes tradicionals barrejats entre ells, donant títols com "La Caputxeta i els Tres Porquets" o "La Bella Dorment no s'adorm". Cada llibre tindrà un cost de 3 euros però si es volen adquirir tots dos es fa un preu especial de 5 euros.

Una altra iniciativa és la de l'escola l'Espill que és el primer any que enceten la campanya "Dóna vida als teus llibres". Es tracta d'una activitat interna del centre on, al llarg de tot el pati hi haurà parades amb diversos llibres separats per franges d'edat i cada nen i nena en podrà agafar un. "Durant aquesta setmana cada alumne ha portat un llibre de casa seva que ja no feia servir. Amb tots els llibres que han anat portant s'ompliran les parades, i cadascú podrà canviar el llibre que va portar de casa per algun altre que li agradi", explica el professorat del centre, que afegeixen que els paradistes seran els alumnes de sisè de primària.

També té història la parada que tindran a Crist Rei la unitat de Pioners i Caravel·les de l'Agrupament Escolta Cardenal Lluch, que vendran roses per poder pagar-se els campaments d'estiu a Portugal. "La nostra intenció és fer un tros del Camí de Santiago, començant des de Porto", comenta Mercè Llasera, cap de la unitat, que manifesta que "és important que els nois i noies valorin el que costa poder aconseguir una cosa. Si volen anar a Portugal, s'ho hauran de guanyar". 

I els lectors, què recomanen?
Tenint en compte que, tal com explica el President del Gremi de Llibreters Antoni Daura "en una jornada de Sant Jordi venem entre un 5% i un 8% del que facturem en un any", des de Manresainfo.cat hem sortit al carrer per demanar als lectors quins llibres recomanen per aquesta diada. També ho hem demanat a escriptors de la comarca com Lluís Calderer o Llorenç Capdevila.

 
Lluís Calderer. 70 anys. Escriptor
"Les cròniques del déu coix", de Joan-Lluís Lluís.
És una novel·la fresca, intel·ligent, divertida i molt diferent de les novel·les que ja s'estan convertint en convencionals.


 
Joan Vilamala. 65 anys. Professor jubilat
"El poeta del poble", d'Andreu Carranza.
Apropa Verdaguer a la gent i això, per a mi, ja és un motiu de pes. És una història molt interessant.


 
Llorenç Capdevila. 45 anys. Escriptor
"El dia que vaig fer vuit anys", d'Antoni Pladevall.
Reflecteix el món de la Catalunya rural de les últimes dècades en primera persona, ja que l'autor va viure en una masia d'Osona. Considero que Pladevall és l'escriptor que millor reflecteix el món rural català.


 
Enric Massaneda. 45 anys. Enginyer industrial
"Cafè Barcelona", de Joan Carreras.
Tracta molts temes actuals de la societat i de situacions tan personals com socials. És amè i fàcil de llegir.


 
Marc Capel. 36 anys. Horticultor
"El petit príncep", d'Antonie de Saint-Exupéry.
És un conte curt amb molt suc per extreure que t'ensenya que l'essencial és invisible als ulls. No et canses mai de llegir-lo.


 
Ariadna Gómez. 23 anys. Estudiant de fisioteràpia
"El Secret", de Rhonda Byrne.
És un llibre que pot ajudar a les persones insegures a afrontar la vida i a enfortir la seva mentalitat.


 
Melanie Figueira. 22 anys. Estudiant de màrqueting
"Dispara, yo ya estoy muerto", de Julia Navarro.
De fet recomano tots els llibres d'aquesta escriptora sobretot per tots aquells amants de la història. Es tracta de novel·les que enganxen de seguida que no són fàcils de llegir però que estan molt ben treballades.


 
Maria Àngels Térmens. 44 anys. Cuidadora
Tots els llibres de la sèrie de Salvo Montalbano, d'Andrea Camilleri.
Són llibres que toquen temes molt actuals com el de la immigració. Tenen molts valors humans i transmeten el que passa a la societat d'avui en dia.


 
Anna Massaneda. 9 anys. Estudiant
La col·lecció de llibres "Anna Ànec", de Care Santos.
Les aventures de la protagonista són molt divertides i els dibuixos, molt bonics.