CiU i ERC copen el Bages i el Moianès de candidatures per a les municipals

Els nacionalistes presenten candidatura a 38 municipis, a tots menys Sant Feliu Sasserra, al Bages, i Collsuspina, al Moianès |Els republicans presenten 35 llistes entre les dues comarques |Forta caiguda del PSC, que presenta 19 candidatures, una més que el PP |La CUP i ICV presenten 9 llistes cadascuna

Distribució de les candidatures al Bages i al Moianès.
Distribució de les candidatures al Bages i al Moianès. | PFB
Pere Fontanals
22 d'abril del 2015
Actualitzat a les 17:54h

Aquest dimarts a la mitjanit les Juntes Electorals de zona han publicat al Butlletí Oficial de la Província les candidatures que han rebut per a les eleccions municipals del proper 24 de maig, en fase de presentació. A partir d'aquí, la Junta Electoral haurà de donar-lis conformitat o instar els partits a la seva correcció, si hi troba alguna deficiència, i el proper dia 27 d'abril publicarà en el mateix BOP, les llistes proclamades. La campanya electoral comença el 8 de maig.

A casa nostra, el gran dominador en quant a llistes presentades és CiU, que ha aconseguit situar candidatures a tots els municipis del Bages excepte Sant Feliu Sasserra, i a tots els municipis del Moianès, excepte Collsuspina, amb 38 llistes sobre 40 municipis. Darrera seu, ERC ha presentat 35 candidatures, 27 al Bages i 8 al Moianès. Molt lluny els segueix el PSC, que ha aconseguit llista a 16 municipis del Bages i a 3 del Moianès.

Els segueixen el PP amb un total de 18 llistes entre les dues comarques -14 al Bages i 4 al Moianès- que, tot i situar-lo just a darrera dels socialistes, cal tenir en compte que, com acostumen a fer els populars en les eleccions municipals, la majoria de les candidatures que presenta són 'fantasmes', composades de dalt a baix directament des de la direcció nacional amb gent de fora del municipi. Exemples clars són les llistes que presenta a municipis tan poc poplars com Aguilar de Segarra o Gaià, al Bages, o L'Estany, al Moianès.

Empatats, la CUP i ICV presenten llista a 9 municipis. La CUP ho fa a 8 municipis del Bages i a 1 del Moianès, mentre que les candidatures d'ICV són totes al Bages. Finalment PXC, presenta 5 llistes, totes al Bages. A més a més Podem presenta llista a Castellnou, MES a Sant Vicenç de Castellet, Ciutadans / Ciudadanos ho fa a Manresa, Millor Manresa (MoVem, Solidaritat i Reagrupament) també a Manresa, igual que Democràcia Municipal. Finalment, també es presenten 11 llistes independents, 10 al Bages i 1 al Moianès.

Dels 40 municipis, 30 al 'nou' Bages i 10 al Moianès, Manresa és la que té més candidatures, amb un total de 10. La segueixen Sant Fruitós de Bages i Sant Vicenç, amb 7, i Sant Joan i Navarcles amb 6. Al Moianès, la població amb més candidatures és Castellterçol, amb 5. A totes dues comarques hi ha un municipi amb una sola candidatura, en tots dos casos d'ERC. Al Bages és Sant Feliu Sasserra, i al Moianès, Collsuspina.

Per seguir les candidatures en els següents llistats, cal tenir en compte que hi ha formacions que fan servir 'marques blanques' en alguns municipis. Per reconèixer-les, cal tenir en compte que el sufix 'Acord Municipal (AM)', compta per a ERC a nivell de subvencions i de representació a Consells Comarcals i Diputació de Barcelona; el sufix 'Candidatura de Progrés (CP)', compta per al PSC, i el sufix 'Entesa (E)', compta per a ICV. Les llistes presentades al Bages i al Moianès per CiU, PP, la CUP i PXC fan servir el seu nom en tots els casos.

Llistes presentades al Bages amb tots els candidats

Aguilar de Segarra

Artés

Avinyó

Balsareny

Callús

Cardona

Castellbell i el Vilar

Castellfollit del Boix

Castellgalí

Castellnou de Bages

El Pont de Vilomara i Rocafort

Fonollosa

Gaià

Manresa

Marganell

Monistrol de Montserrat

Mura

Navarcles

Navàs

Rajadell

Sallent

Sant Feliu Sasserra

Sant Fruitós de Bages

Sant Joan de Vilatorrada

Sant Mateu de Bages

Sant Salvador de Guardiola

Sant Vicenç de Castellet

Santpedor

Súria

Talamanca


Llistes presentades al Moianès amb tots els candidats

Calders

Castellcir

Castellterçol

Collsuspina

Granera

L'Estany

Moià

Monistrol de Calders

Sant Quirze Safaja

Santa Maria d'Oló


País

Llistes presentades a tots els municipis de Catalunya


Antecedents

Llistes presentades i resultats de les Municipals de 2011 i 2007