Comença l'enderrocament de la mítica Pista Castell

L'empresa Vilà Vila és l'encarregada de dur a terme les obres, que es calcula que estaran acabades d'aquí un mes

Aina Font Torra
14 de gener del 2015
Actualitzat el 15 de gener a les 15:34h
Es calcula que d'aquí un mes, les obres estaran acabades.
Es calcula que d'aquí un mes, les obres estaran acabades. | AFT.

Es calcula que d'aquí un mes, les obres estaran acabades. Foto: AFT.


La Pista Castell. Un espai amb cinquanta anys d'història clou, definitivament, el seu període de vida. Una pista de 1.420 metres quadrats que, fins el novembre de l'any 2000 va ser la seu del CB Manresa, moment en el qual es va cedir a l'Ajuntament. La Pista Castell ha vist bàsquet -fins i tot de primera divisió-; actes polítics i sindicals; revetlles, balls i activitats culturals, des de concerts fins a Carnestoltes o Festes de la Llufa. 

Avui mateix, tal com van anunciar l'Alcalde de Manresa, Valentí Junyent; l'arquitecte municipal, Ramon Nieto i el tècnic de Vilà Vila Josep Claret, en una roda de premsa celebrada ahir, les excavadores ja han començat a fer la seva feina. "Més que una demolició, el que s'està duent a terme és una deconstrucció, ja que es tracta d'un desmuntatge, gairebé manual, de tots els elements en el sentit invers a com es van construir", explica Nieto, que, amb l'ajuda de Josep Claret, narra les fases de l'enderroc: "primer de tot, el que hem fet ha estat acondicionar el solar per tal que la maquinària pesada hi pogués accedir. El segon pas és la deconstrucció de tots els elements i materials que es volen reutilitzar o reciclar, a excepció dels materials petris". La tercera fase podria ser la més complicada, ja que es tracta de retirar les plaques de fibrociment que es troben a la coberta i a la façana del pavelló. "Com ja se sap, aquest residu és cancerígen", ha explicat Nieto, "és per això que hem contractat una empresa perquè vingui a fer això concretament". Des de Vilà Vila es calcula que amb quatre dies aquest fibrociment s'haurà retirat. "Encara que sembi molt aparatós, no és perillós per la salut", ha sentenciat Claret, que ha explicat que un cop fet aquest pas, s'enssorrarà la resta de l'edifici que quedi dempeus, que és pràcticament tot metàl·lic. "El que portarà més temps, però, serà acondicionar el solar, deixar-lo adequadament per al seu acabat. En total calculem que les obres duraran entre tres setmanes i un mes", ha clos el tècnic de Vilà Vila.

Un projecte poc perfilat i sense pressupost
"Ens agradaria que aquesta zona, de forma provisional, es pugui seguir utilitzant a l'espera de tenir el projecte d'accessos al parc. Traurem tot el parquet que ara hi ha i ho acondicionarem amb formigó per deixar el terreny pla. Si podem deixar-ho tot en condicions, hi col·locarem unes cistelles de bàsquet que, com a mínim, es podran fer servir durant el dia", ha expressat Nieto, que ha afegit que en el projecte posterior s'ha pensat de fer un accés que comprengui una rampa per a minusvàlids que arribi fins a la pista. A tot això, Junyent ha sigut realista: "No hi ha pressupost ni cap previsió de dur a terme cap projecte en aquesta legislatura. El nostre compromís sempre ha estat l'enderrocament de la Pista, ja que és un perill que estigui dempeus", ha manifestat l'alcalde, que ha deixat clar que "les possibles utilitzacions que es puguin fer d'aquest espai no estan ni definides ni plantejades econòmicament ni políticament".