Una Plaça de Sant Ignasi plena de gom a gom acomiada la Sala Ciutat

Diversos col·lectius relacionats amb l'antic teatre han dut a terme actuacions per commemorar-lo

Aina Font Torra
11 de gener del 2015
Actualitzat el 12 de gener a les 21:31h
La Plaça de Sant Ignasi plena de gom a gom.
La Plaça de Sant Ignasi plena de gom a gom. | AFT.

La Plaça de Sant Ignasi plena de gom a gom. Foto: AFT.


A dos quarts de dotze del matí d'aquest diumenge, la discreta Plaça de Sant Ignasi ha començat a rebre la visita dels assistents més puntuals al primer acte d'acomiadament de la Sala Loiola (o Sala Ciutat), que serà enderrocada durant els propers mesos per construir-hi una plaça pel barri.

L'acte ha estat presidit per un escenari i per dos narradors que han estat el fil conductor de tot el que hi ha anat succeint: Anna Selga i Joan Cirera han interpretat, respectivament, Salvador Vicenç, el conserge que havia treballat a la Sala Loiola durant tots els anys que va estar oberta –és per això que han vestit a l'actriu amb roba plena de pols, simulant el pas del temps–, i un assidu espectador de les activitats que s'oferien al local. Cinema i teatre. Música i dansa. Han fet referència a un grapat d'anècdotes que encara ara perduren en el record de molta i molta gent. Records de "Rialles", de "Tabola", de Cineclub o de l'Agrupació Cultural del Bages. Records tan insignificants com el de la munió de sacs de clofolles de cacauets que es recollien de terra cada vegada que es projectava una sessió doble de cinema, o records com els del mateix Salvador Vicenç que ha explicat a Manresainfo que una vegada una companyia de teatre que havia de representar l'obra "Tot esperant l'esquerrà", no es va presentar al local i es va haver d'anul·lar la funció. 

I és que ningú ha quedat exempt de fer somriures de complicitat cada cop que algú pujava a l'escenari per evocar vivències. Santi Arisa, Joan Crosas, Joan Vilamala, Ramon Fontdevila... Tots ells han compartit sentiments, duent a terme petits parlaments que, en el cas de Sant Arisa, s'ha acompanyat de la interpretació musical de "La marxa dels armats", composta per la banda Fusioon, la qual ell en formava part. 

L'Orfeó Manresà, la companyia "Teatre Mòbil", els alumnes de l'Aula de teatre del Kursaal, els actors protagonistes de la Innocentada d'enguany i els Tirallongues de Manresa també han volgut posar el seu granet de sorra per acomiadar la mítica sala manresana.

 
"Primer s'ha d'enderrocar i després ja farem el projecte per la plaça que hi ha d'anar"
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, així com el regidor de Cultura de la ciutat, Joan Calmet, no s'han perdut l'acte d'homenatge. Situats a primera fila davant de l'escenari, també han somrigut i s'han emocionat al llarg de l'hora que ha durat l'esdeveniment. "Hem de tenir més en compte tot el que s'ha viscut a la Sala Loiola que no pas com la trobarem a faltar", ha comentat Junyent, recalcant la importància del local durant mig segle. "Ara, però, la ciutat ja disposa de diversos equipaments, començant pel Kursaal i el Conservatori i seguint pels Carlins, la sala Sant Francesc o l'espai Anònima, que dónen sortida a les companyies emergents i a un teatre més alternatiu". 

L'enderrocament de la Sala Loiola ja estava decidit quan Junyent va entrar a l'alcaldia de la ciutat, l'any 2010. El que llavors era una incògnita era qui assumiria les despeses de l'enderroc. "Finalment se'n faran càrrec els titulars de la zona comercial de la Fàbrica Nova, la Caixa, que són qui van fer aquesta contrapartida urbanística", ha explicat el batlle, que ha conclòs que abans d'elaborar un projecte tècnic de com serà la plaça que es construirà on ara hi ha la Sala Ciutat, "primer s'ha d'haver enderrocat el local en qüestió". 
 

La presentadora Anna Selga amb els alumnes de l'Aula de teatre del Kursaal. Foto: AFT.