La 21a Fira de la Coca i el Mató dóna el tret de sortida

Amb una oferta de productes agroalimentaris i d'artesania distribuïts en les 106 parades

Els gegants centenaris de Viserta han obert la Fira de la Coca i el Mató.
Els gegants centenaris de Viserta han obert la Fira de la Coca i el Mató. | AjMdM
Redacció
25 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 20:25h

Els gegants centenaris de Viserta han obert la Fira de la Coca i el Mató. Foto: AjMdM


La 21ª Fira de la Coca i el Mató ha arrencat aquest migdia a la plaça de la Font Gran, a Monistrol de Montserrat, fent ple al taller de gastronomia infantil que ha impartit la xef i divulgadora gastronòmica, Ada Parellada. Amb aquest taller, la fira ha arrencat el programa d'activitats que dinamitzarà l'espai comercial i de restauració de la Gastronomia del Montserrat, que ha obert portes amb una oferta de nou tastets elaborats a partir d'una desesena de productes de l'entorn montserratí. L'acte inaugural ha estat presidit per l'alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miguel; el conseller de turisme del Consell Comarcal del Bages, Joan Vinyes; i el director dels serveis territorials d'Agricultura, Ramaderia i Medi Rural de la Catalunya Central, Marià Morera. 

L'alcalde de Monistrol ha donat el tret de sortida a la fira bo i agraint la confiança dels paradistes, puntal de la qualitat del vessant comercial de la fira, però sobretot de l'esforç continuat d'entitats i persones del poble que "passades dues dècades han fet d'aquesta fira un projecte molt important per a Monistrol". Tal com ha afegit el conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Joan Vinyes, "una iniciativa que està cridada a convertir-se en un dels esdeveniments més importants del Bages". 

Els parlaments de les autoritats han precedit un recorregut inaugural per tot el recinte firal que han encapçalat els gegants centenaris de Viserta. Obrint pas entre la gentada de visitants que aquest matí ja omplia la plaça de la Font Gran, alcaldes, regidors i diputats han pogut conèixer amb detall l'oferta de productes que presenta la fira així com degustar-los. 

La 21ª Fira de la Coca i el Mató ha obert portes amb una oferta de productes agroalimentaris i d'artesania distribuïts en les 106 parades que enguany ocupen l'àmbit de la Font Gran, el passeig de la Canaleta, el carrer Sant Joan i el carrer del Camp. Al sector de la Mentirosa, situat a l'accés al nucli urbà per la carretera de Montserrat, s'hi ha instal·lat l'espai dels formatges on productors de mató i de coques començaven a tancar les primeres vendes d'un cap de setmana que preveuen 'productiu'. L'espai ofereix, a banda d'una àmplia gamma de formatges, l'oferta dels obradors del tradicional mató de Montserrat i la coca de mató, elaborada pels flequers de Monistrol de Montserrat amb motiu de la Fira. 

Places esgotades al taller de gastronomia infantil d'Ada Parellada
La plaça de la Font Gran s'ha transformat en una petita aula a l'aire lliure per als 50 petits xefs que aquest migdia han participat al taller de gastronomia infantil que ha impartit la xef del restaurant Semproniana i divulgadora gastronòmica, Ada Parellada. Amb aquesta activitat, la fira ha encetat el calendari d'actes paral·lel del certamen que tindrà el seu punt àlgid demà al matí, amb el show cooking Jordi Llobet, xef del restaurant L'Ó, de Món Sant Benet. L'estrella Michelin farà una demostració en directe d'elaboració de plats amb elements de la Gastronomia del Montserrat que finalitzarà amb tastets per a tots els assistents. 

El restaurant obre portes amb una proposta de tastets renovada
Els establiments que enguany participen a la carpa de la Gastronomia del Montserrat són el restaurant Les Guilleumes, La Barca, l'Hotel Abad Cisneros i el Restaurant de Montserrat. Cada un d'ells tindrà un espai diferenciat on comercialitzaran el menú de tastets que ha preparat a partir de la selecció dels productes de l'entorn del massís montserratí. 

L'oferta de tastets estarà formada per sis plats salats i tres postres elaborats a partir d'una selecció de productes de la Gastronomia del Montserrat que enguany tenen com a base el bacallà i el senglar, per als primers plats, acompanyats amb guarnicions preparades amb cigrons de Vilamarichs, mongetes del ganxet, nous i fruits secs, mel, bolets, arròs i vi de la DO Pla de Bages. Els primers utilitzaran productes de l'horta com ara l'enciam, el tomàquet rosa, la col i la patata. El mató i la mel són els protagonistes de la majoria dels tastets proposats per a les postres que enguany incorporen noves textures a partir de la manipulació dels ingredients.