Pié creu que Catalá intentarà evitar la consulta del 9-N

El nou president del Consell de l'Advocacia Catalana celebra que el ministre s'hagi mostrat obert a reformar la llei de taxes judicials

Redacció
21 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 19:53h
El nou president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, treballant a un despatx del Col·legi d'Advocats de Manresa.
El nou president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, treballant a un despatx del Col·legi d'Advocats de Manresa. | Mar Martí

El nou president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, ha destacat en una entrevista a l'ACN que el nou ministre de Justícia, Rafael Catalá, té un caràcter més "dialogant", comparat amb el seu predecessor, però ha subratllat que "té instruccions plenes que la consulta no es pot fer i, per tant, farà tot el que pugui perquè jurídicament no es pugui fer". També considera que si el president Mas publica una disposició al DOGC "estic 100% convençut que la impugnaran". D'altra banda, ha explicat que Catalá s'ha mostrat obert a reformar la llei de taxes judicials i a aparcar la Llei de Demarcació i Planta Judicial, que suposaria la centralització dels òrgans judicials a les capitals de província.

Després de reunir-se dijous passat amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, el nou president del Consell de l'Advocacia Catalana considera que "és una persona molt dialogant, però el problema és que té instruccions plenes que la consulta del 9-N no es pot fer". Per tant, ha dit, "farà tot allò que pugui perquè jurídicament no es pugui fer". "Ara la Generalitat ha publicat una ordre per fer una modificació al registre de protecció de dades i estic convençut que el dia que sigui efectiva la recorreran perquè tenen instruccions per a fer-ho", ha sentenciat.

Per això, Pié creu que l'única manera perquè el 9-N pugui tirar endavant és que "el president Mas faci un decret el dia 8 de novembre a les 23.50 de la nit en el qual es digui que el dia 9 la Generalitat té la legitimitat per anar a votar". Tot i això, Pié ha augurat que "és probable que es reuneixin de matinada per impugnar-ho". 

El caràcter "dialogant" del nou ministre
Pié ha explicat que en la primera reunió que han mantingut amb Catalá han tingut una "agradable sorpresa", ja que és un ministre "obert al diàleg". "Hi ha un abans i un després amb l'anterior ministre", ha assegurat Pié. El nou president del Consell de l'Adovacia ha avançat que el ministre es va mostrar predisposat a modificar la llei de taxes judicials, tot i que "ens va dir que encara no tenia cap estudi sobre taula, però que s'ho estava estudiant". Segons Pié, les taxes actuals "són desorbitades" i "impedeixen l'accés a la justícia" per a tots els ciutadans.

Un altre dels aspectes que Catalá es va comprometre a revisar és, segons Pié, la reforma de la Llei de Demarcació i Planta Judicial, impulsada per Alberto Ruíz-Gallardón. "Ens va anunciar que es mantindria el mapa de jutjats judicials a tot l'Estat i, per tant, Catalunya no perdria els jutjats de pau, primera instància i instrucció". Segons Pié, un dels grans objectius és que al gent "tingui la justícia a prop i, igual que tenen un CAP a prop i si es posen malalts poden anar-hi, també han de tenir els jutjats a prop". Pel nou president del Consell de l'Advocacia, això és una molt bona notícia perquè, del contrari, "hagués acabat de matar la justícia". 

"Cal una modernització de la justícia"
El nou president del Consell de l'Advocacia Catalana creu que "falta una modernització de la justícia". Segons ell, les administracions que recapten diners com poden ser Hisenda o la Seguretat Social funcionen perquè "s'hi han dedicat més recursos". En canvi, "en la justícia no hi ha interès per reformar-la i no s'hi ha dedicat prou recursos". Pié també creu que falten fer passos per informatitzar tot el sistema. "A nivell estatal existeixen diferents sistemes informàtics que fan impossible poder parlar d'un jutjat a un altre o, per exemple, els advocats no podem consultar un expedient judicial telemàticament", ha relatat. "Hem de modernitzar la justícia però fer-ho entre tots: funcionaris, jutges, advocats i procuradors". 

Una línia continuista amb la feina feta per Sàmper
Un dia després de ser nomenat nou president del Consell de l'Advocacia, Pié ha explicat que seguirà una línia continuista duta a terme pel seu predecessor, Miquel Sàmper, que ha deixat el càrrec perquè aspirarà a l'alcaldia de Terrassa. La feina de Pié se centrarà en els drets socials i els drets a les persones perquè "en una època de crisi hem d'intentar que la gent més desafavorida, com a mínim, no es vegi desprotegida dels seus drets en temes com les preferents o els desnonaments". Pié ha explicat que recentment han signat un conveni amb el Departament de Justícia per la posada en marxa d'un torn d'ofici específic per a persones grans majors de 65 anys i que es trobin en situació de vulnerabilitat, dins de l'àmbit d'aplicació de la Llei d'assistència jurídica gratuïta. 

"Si demà declarem la independència, la justícia funcionaria igualment"
Pié també ha destacat que "si demà mateix declarem la independència, la justícia funcionaria igualment perquè adoptaríem lleis que ja existeixen". Segons el president del Consell de l'Advocacia, "no hi hauria cap mena de problema perquè aniríem tirant amb les lleis que ja existeixen i, de mica en mica, aniríem fent les nostres lleis però no hi hauria cap caos". De fet, Pié ha explicat que antigament Catalunya tenia el dret canònic com a dret supletori i "les coses que no tenien sortida amb el nostre dret consultàvem el canònic, de manera que allò que no tingui sortida amb el nostre cos jurídic aniríem a consultar el dret espanyol, que en aquest cas seria el nostre dret supletori".