CatalunyaCaixa ven 6.392 milions en préstecs a Blackstone

La firma d'inversions aporta 3.615 milions i la resta, fins als 4.187 amb que s'ha tancat l'adquisició, els aporta el FROB

Redacció
17 de juliol del 2014
Seu central de CatalunyaCaixa
Seu central de CatalunyaCaixa | ACN
Seu central de CatalunyaCaixa Foto: ACN


CatalunyaCaixa ha tancat la venda d'una important cartera de préstecs a Blackstone, amb un valor nominal de 6.392 milions d'euros i unes provisions de 2.205 milions. L'operació ha consistit en la transferència d'aquesta cartera a un fons de titulització d'actius (FTA) per un import igual al seu valor en llibres a l'entitat, 4.187 milions d'euros. Blackstone ha aportat 3.615 milions i el FROB la quantitat restant, 572 milions.
 
La cartera, composada essencialment per préstecs hipotecaris, ha despertat un fort interès entre diferents inversors internacionals. Fins a 12 fons han participat a la fase inicial del procés competitiu; després de la presentació d'ofertes no vinculants han quedat 5 consorcis per a la fase de presentació d'ofertes vinculants. Finalment, 4 d'aquests consorcis van presentar les seves ofertes el 10 de juliol. El procediment ha acabat amb l'obertura d'una segona fase vinculant en la que han participat dos inversors, el que ha permès maximitzar el preu de la venda i garantir que la subhasta s'hagi desenvolupat en condicions de màxima transparència i
concurrència.
 
La transacció s'ha estructurat mitjançant la creació d'un fons de titulització d'actius (FTA) que es registrarà a la CNMV i que recollirà la cartera de crèdits transferits per CatalunyaCaixa. L'inversor adquirirà una participació majoritària a l'FTA, i es quedarà amb la totalitat dels bons sènior del fons. Per la seva part, el FROB subscriurà bons subordinats o júnior. Els bons sènior són els primers a rebre els fluxos de caixa fins que l'inversor aconsegueixi una determinada rendibilitat; a partir d'aquest moment, els fluxos del fons es repartiran amb els bons que subscriu el FROB, que es podrà beneficiar així d'una millora del comportament del valor dels actius de l'FTA.
 
La gestió i administració dels préstecs anirà a càrrec d'Anticipa Real Estate, societat filial de Blackstone i adquirida el mes de juny passat a CatalunyaCaixa.
 
CX ha comptat, per a l'estructuració i execució de l'operació, amb l'assessorament financer de la firma N+1 i de Baker&McKenzie en l'àmbit jurídic.