Plataforma per Catalunya, acorralada

Els militants de la formació xenòfoba no s'atreveixen a portar a terme la seva acció racista davant la presència de més de 70 activistes de diversos col·lectius, associacions de veïns i partits polítics que s'han mobilitzat per a l'ocasió

Pere Fontanals
15 de juliol del 2014
Els membres de PxC a la porta del bar, amb Pericas al cap, davant de la mobilització anti-racista, Foto: Pere Fontanals

ÚLTIMA HORA: PxC denuncia la mobilització «il·legal» dels antiracistes



Set membres del partit xenòfob de PxC han desatès aquest dimarts al matí la no autorització de l'Ajuntament de Manresa per dur a terme el seu acapte racista d'aliments, i s'han presentat al mercat ambulant de la Font dels Capellans amb la voluntat de recollir aliments "per als de casa" i repartir fulletons contra l'alcalde presentant-lo com a "amic" dels musulmans.
 
Però no se n'han sortit. Mentre els militants de PxC, entre els que s'hi trobava el regidor de Manresa, Alberto Pericas, i el secretari general, Robert Hernando, esmorzaven el un bar del carrer del mercat, més de 70 persones se citaven a l'aparcament de davant de la Taverna del Mallol, per donar resposta a la provocació de PxC. Entre ells hi havia membres de molts col·lectius, associacions de veïns i de les forces polítiques d'esquerra.
 
La mobilització anava encapçalada per una pancarta amb el lema 'No alimentis el racisme' i entre els concentrats, que semblaven una multitud al seu pas entre les parades del mercat, hi havia diversos cartells de combat a la xenofòbia. Després de manifestar-se amunt i avall del mercat, els anti-racistes s'han aturat davant del bar on en aquell moment sortien els membres de PxC, que no han gosat moure's de la porta de l'establiment. Els manifestants han fet cordó a tres metres d'ells i han començat a cridar consignes, amb agents de la Policia Local de Manresa i dels Mossos entre uns i altres.
 
Malgrat que les instruccions en el grup de manifestants era "no caure en provocacions" i "evitar qualsevol contacte físic" amb els militants del grup xenòfob, els membres de PxC s'han acovardit i no han gosat posar-se a recollir aliments ni a repartir els fulletons. Al cap d'uns minuts han decidit tornar al bar, i més tard han abandonat el mercat escortats per la policia al crit de "racistes".
 
Els organitzadors de la mobilització s'han mostrat "molt satisfets de la resposta dels concentrats, que ha estat totalment pacífica i nombrosa" i han assegurat que allà on hi hagi actes de PxC també hi seran ells "per informar a la gent del tipus de política que aquest grup vol aplicar". El mercat ha viscut amb certa normalitat la mobilització malgrat que en alguns moments ha estat difícil circular-hi degut a l'estretor entre les parades.

Fins al mercat de la Font dels Capellans, en una discreta segona línia, a mode d'observadores, també s'hi han desplaçat la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, i la de Comerç, Consum i Turisme, Sílvia Gratacós.
 
El secretari general de PxC, Robert Hernando fugint del mercat davant la impossibilitat de fer-hi la campanya. Foto: Pere Fontanals

El regidor de PxC de Manresa, Alberto Pericas, marxant del mercat de la Font dels Capellans. Foto: Pere Fontanals