L'EPSEM i Althaia desenvolupen un dispositiu per als malalts de l'UCI

Es tracta d'un aparell autònom que controla la inclinació dels llits i redueix el risc de pneumònia

Redacció
06 de juny del 2014
Vista interior de l'inclinòmetre. Foto: EPSEM

Alumnes i professors del Departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics (DiPSE) de l'Escola Politècnica Superior de Manresa (EPSEM) en col·laboració amb professionals de les unitats de cures intensives i d'innovació, han finalitzat amb èxit un projecte que pretén solucionar una necessitat que presenten els malalts hospitalitzats a les Unitats de Cures Intensives (UCI). Sovint, aquests pacients resulten afectats per pneumònia. Un factor que predisposa a patir aquestes complicacions infeccioses és mantenir una insuficient inclinació del respatller del llit en pacients ventilats mecànicament. Per millorar aquesta problemàtica, alumnes del Grau en Enginyeria de Sistemes TIC (iTIC) han creat un dispositiu que permet monitoritzar la inclinació dels llits, fent que es pugui controlar des d'un ordinador o un dispositiu mòbil.
 
Segons determinen diferents estudis, si la inclinació dels llits a les UCI és inferior a 30 graus, el pacient té més possibilitats de presentar una pneumònia, fet que provoca un empitjorament en el seu estat. Aquesta problemàtica es va evidenciar en les sessions que la Fundació Althaia i l'EPSEM mantenen periòdicament amb l'objectiu de col·laborar en el desenvolupament de solucions tecnològiques aportades per la Universitat a problemes sanitaris reals dels professionals i pacients.
 
Implicació dels alumnes
A fi que l'alumnat pogués aprendre en què consistia l'organització, planificació i materialització d'un projecte real, el professorat del DiPSE va decidir fer part del desenvolupament del projecte a través de tres assignatures del grau iTIC (gestió i orientació de projectes, enginyeria de sistemes i integració de sistemes) dues de tercer curs i una de quart. En cada una d'elles s'han explicat les diferents fases del projecte fins a comprovar el seu bon funcionament inicial.
 
El dispositiu resultant és un aparell autònom que funciona amb bateries recarregables i que pot aguantar fins a un mes i mig sense carregar-se. El dispositiu emet alarmes acústiques i/o visuals quan la inclinació es troba fora del rang establert. De forma opcional, el sistema transmet les alarmes a un node central emprant un sistema sense cables, basat en ones de ràdio. El node central emmagatzema la informació i permet la seva consulta mitjançant un ordinador o bé un dispositiu mòbil. Les alarmes també poden ser rebudes en un telèfon mòbil mitjançant un sistema de missatgeria instantània.
 
El principal avantatge és que, si s'implantés aquest sistema, el professional sanitari s'evitaria de controlar contínuament habitació per habitació les inclinacions dels llits, que sovint són manipulades al mobilitzar els malalts. Des del mateix ordinador, i mitjançant una pàgina web que també han creat els alumnes del grau, es pot saber en tot moment la inclinació de tots els llits, veure'n estadístiques, comprovar la base de dades i, a més, programar notificacions per rebre per correu o per mòbil.
 
Validació dels resultats
Una vegada ja es disposa del primer prototipus del dispositiu, l'EPSEM i Althaia començaran una nova fase per tal de testar-ne i avaluar-ne els resultats. Per tal de fer-ho, s'està planificant un estudi que es duria a terme a la Unitat de Cures Intensives d'Althaia per tal de valorar in situ l'eficàcia del sistema i una possible implementació posterior.