L'Advocacia Catalana debat al Bages les últimes reformes del govern espanyol

Redacció
08 de novembre del 2013
Oriol Rusca, Miquel Sàmper, Germà Gordó i Abel Pie durant l'obertura de les jornades. Foto: CAC

El conseller de Justícia, Germà Gordó, juntament amb el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Miquel Sàmper i els degans del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, i de Manresa, Abel Pié, han inaugurat aquest divendres al matí les XII Jornades de Juntes de Govern 2013 que se celebren fins dissabte al Monestir de Sant Benet de Bages.
 
L'avantprojecte de Llei de Demarcació i Planta, que preveu l'eliminació dels jutjats comarcals, o la Llei de Col·legis Professionals, que elimina la col·legiació obligatòria per als advocats que treballen per compte de tercers amb funcions d'assessorament, són algunes de les darreres reformes legislatives que seran objecte de debat. "Volem saber com veuen els nostres professionals les noves lleis que promou el govern i que ens afecten directament", ha dit el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, durant la inauguració de les Jornades, per afegir que "la reforma judicial cal fer-la des de baix, amb la participació de les persones que coneixen el funcionament de la justícia". Per això, durant les jornades es tindran en compte les més d'un miler d'opinions aportades per lletrats a través del web http://www.jg2013.cat/

El conseller de Justícia, Germà Gordó s'ha referit a la Llei de col·legis professionals, amb una llei pròpia per a Catalunya que contindrà un article perquè la llei espanyola en sigui supletòria. "És possible que l'enviïn al Tribunal Constitucional, però ja hi estem avesats; no vindrà d'una", ha dit el conseller. "Nosaltres la farem perquè volem ensenyar que hi ha altres maneres de fer les coses, com a través del diàleg. La proposta va començar amb un diàleg amb tots els col·legis professionals catalans", ha reivindicat.
 
Pel que fa a l'avantprojecte de Llei de demarcació i planta, Gordó ha assegurat que defensaran "a peu i a cavall" que l'administració de justícia "estigui a prop dels ciutadans". En aquest sentit, Gordó ha reivindicat la creació dels jutjats de proximitats si cal revisar l'organització de l'administració de justícia. "No es tracta d'allunyar la justícia dels ciutadans sinó tot el contrari", ha sentenciat. 
Valoració positiva de l'anunci fet pel conseller
D'altra banda, l'Advocacia Catalana ha valorat molt positivament l'anunci fet pel conseller de Justícia, Germà Gordó, que ha assegurat que la Conselleria de Justícia no aplicarà, l'any vinent, cap nova rebaixa en les retribucions que perceben els advocats per prestar els serveis de justícia gratuïta. Les retribucions -que es van congelar el gener del 2010- van patir una reducció del 5% l'any 2011 i una nova reducció del 5% més el 2012, a les quals s'hi va afegir un 3% més aquest 2013.