ERC només recorda els alcaldes del partit morts pel franquisme

A banda dels cinc batlles del Bages que consten a la querella presentada a l'Argentina, Esteve Biosca, de Castellbell per la CNT, i Francesc Enrich, de Guardiola per Unió Republicana, també varen ser assassinats durant el conflicte

Pere Fontanals
20 d'octubre del 2013
Francesc Enrich, alcalde de Guardiola, quart per l'esquerra, amb família i diversos Mossos. Foto: Arxiu particular

ERC va presentar la passada setmana als jutjats de l'Argentina una querella contra l'estat espanyol pel procés que va condemnar a mort l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys, i l'assassinat de 45 alcaldes morts per les tropes franquistes, cinc dels quals eren bagencs.
 
Però aquests cinc alcaldes no són els únics del Bages que van ser morts al voltant del conflicte armat. Segons el llibre de Josep M. Solé i Sabaté "La repressió franquista a Catalunya. 1938-1953", a Castellbell i el Vilar consta un tercer alcalde que va ser afusellat al camp de la Bota el 29 de juliol de 1939, Esteve Biosca Sànchez, i l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Francesc Enrich, que també el van afusellar al camp de la Bota, en aquest cas el 18 de maig del mateix any.
 
El fet que aquests dos alcaldes no constin a la querella presentada per ERC a l'Argentina només és comprensible en el fet que cap dels dos fou militant del partit. Biosca havia accedit a l'alcaldia amb la llista d'ERC, però com a militant de la CNT, i Enrich fou membre de la Unió Republicana, partit espanyol sorgit de la fusió de diferents grups radicals.