L'Observatori de la recerca presenta el segon informe quinquennal

L'estudi bibliomètric vol aportar anualment informació que permeti seguir l'evolució de la recerca a la Catalunya Central

Redacció
10 de juliol del 2013
L'any 2012 a l'empara de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa es va crear l'Observatori de la recerca a la Catalunya Central. Aquest dimecres s'ha presentat la segona edició de l'estudi, corresponent al quinquenni 2008-2012.
 
L'objectiu d'aquest estudi és donar a conèixer la recerca que es duu a terme a la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès) utilitzant un indicador que valora l'activitat de recerca: l'índex h, mesura de la producció científica que combina qualitat i quantitat ja que integra la quantitat de publicacions amb el nombre de vegades que s'han citat. 
 
L'estudi bibliomètric vol aportar anualment informació que permeti seguir l'evolució de la recerca en aquest territori. A més ajudarà a les institucions que hi apareixen a objectivar paràmetres de producció científica útils en la gestió de la recerca.
 
L'estudi s'ha realitzat a partir de les dades obtingudes de la base de dades  Web of Science (WoS), de l' Institute  for Scientific Information (ISI).  Aquesta base de dades inclou els registres bibliogràfics del què es considera la producció científica mundial de major rellevància i és la font d'informació més reconeguda internacionalment i especialment per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i la Comisión Nacional Evaluadora de la Actividad Investigadora (CNAI).
 
En aquest observatori s'han analitzant les institucions de cada una de les cinc capitals de comarca on es fa recerca, que son principalment centres universitaris i hospitalaris. De cada una d'aquestes institucions se'n destaquen i es citen els 5 articles més citats i els 5 autors més prolífics. També es presenten l'índex h de cada una de les ciutats i dels autors de les institucions analitzades. 
 
Respecte a la primera edició s'ha incorporat uns diagrames amb la temàtica sobre la que s'està fent recerca, extrets de la classificació per matèries que fa servir Web of Science.
 
Enguany s'ha creat l'apartat Nascuts on hi ha els investigadors que han nascut en aquestes comarques, i que tenen un índex h més gran o igual a 20. La base ha estat un article publicat al diari Regió 7 del dia 26 de març de 2013 (Una generació perduda. Regió 7, 26-03-2013, p. 2-4.) i s'han inclòs dos 2 investigadors reconeguts internacionalment.