La PAHC «allibera» un edifici de 7 pisos de la Caixa

Els primers habitants de l'immoble seran dues famílies, de Sant Vicenç i Manresa, que no van obtenir un lloguer social després de la dació en pagament

Pere Fontanals
27 de juny del 2013
Membres de la PAHC, al carrer poc després d'accedir a l'interior de l'edifici.
Membres de la PAHC, al carrer poc després d'accedir a l'interior de l'edifici. | Pere Fontanals
Membres de la PAHC, al carrer poc després d'accedir a l'interior de l'edifici. Foto: Pere Fontanals

Celebracions des de la finestra del segon pis, braços en alt i desplegament d'una pancarta amb l'eslògan "Parlem!" de la Caixa, o el que és ara, Caixa Banc. Prop d'un centenar d'activistes de la PAHC han tornat a superar un repte aquest dijous al vespre partint des de l'Ateneu la Sèquia. Si dimarts aconseguien que una hipoteca amb lloguer social més un aval disfressat de cadència quedés en res i l'afectat pogués reprendre la seva vida partint de zero, aquest dijous han "alliberat" un edifici de 4 plantes i set pisos propietat de la Caixa i situat al barri antic manresà, concretament al carrer Puig Cardener, 5, a tocar la Reforma.
 
Com ens tenen acostumats, l'acció s'ha portat a terme des de la coordinació de tots els seus membres que han "ocultat" el carrer, que no fa més de 20 metres, amb pancartes a un i l'altre extrem mentre s'accedia a l'entrada de l'immoble. L'edifici està recentment reformat i els seus pisos compten amb els subministraments bàsics. A partir d'aquesta nit ja hi dormiran la Judit i Miquel per una banda, i la Jadwiga i en Robert amb els seus dos fills per l'altra.
 
La Judit i el Miquel són una parella de Sant Vicenç de Castellet que va arribar a un acord amb el seu banc per fer una dació en pagament, però que no va aconseguir un lloguer social. La Jadwiga i en Robert s'havien quedat al carrer amb els seus dos fills i van aconseguir un pis d'emergència de Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa, també en una acció de la PAHC, fa 10 dies. Però aquest pis l'han de deixar en 15 dies perquè només hi poden ser durant un mes. La intenció de la PAHC és que aquests pisos puguin ser habitats per persones que no aconsegueixin lloguer social.
 
Aquest és el 12è edifici que el moviment de la PAHC ocupa a Catalunya per donar sortida a les necessitats de les famílies que es queden sense casa per un desallotjament o per una dació en pagament. Al Bages, és el primer cas si no es compta la masia que es va alliberar als Comtals per exigir-ne el seu lloguer social. Un cop s'ha accedit a l'interior de l'immoble, els membres de la PAHC s'han assegut en assemblea per repartir-se torns per fer nit a l'entrada de l'edifici alliberat per donar l'alarma en cas d'una intervenció policial. Poc després de les 11 de la nit, els Mossos d'Esquadra han fet acte de presència per identificar les dues famílies ocupants.

Cal recordar que a Manresa hi ha uns 9.000 pisos buits que suposen un 24% d'habitatge desocupat, l'índex més alt de tota Catalunya. Terrassa va al darrera amb "només" un 15% d'habitatges buits.