El descobriment de la potassa en el seu context històric

La primera xerrada del cicle "Potassa a Súria, 100 anys", va anar a càrrec de l'estudiós surienc Albert Fàbrega

Redacció
26 de febrer del 2013
Imatge de la primera xerrada del cicle 'Potassa a Súria, 100 anys'.
Imatge de la primera xerrada del cicle 'Potassa a Súria, 100 anys'. | AjSú
Imatge de la primera xerrada del cicle 'Potassa a Súria, 100 anys'. Foto: AjSú

Més d'una cinquantena de persones va assistir divendres, 22 de febrer, a la primera xerrada del cicle "Potassa a Súria, 100 anys", organitzat per l'Ajuntament de Súria amb motiu del centenari del descobriment a Súria del primer jaciment potàssic de la península ibèrica. El cicle es desenvoluparà fins el proper 16 de març, coincidint amb les darreres setmanes d'obertura de l'exposició commemorativa del centenari.
 
Aquesta primera xerrada del cicle va anar a càrrec de l'estudiós surienc Albert Fàbrega, que va parlar sobre el context històric de la descoberta de la potassa a Súria. Segons Fàbrega, va ser un esdeveniment "important per a tot el món" perquè va trencar el monopoli que Alemanya tenia fins aleshores sobre aquest mineral estratègic, impulsant la recerca de potassa en altres països.
 
Albert Fàbrega va explicar que el desenvolupament de la mineria de potassa a Súria va ser una realitat gràcies a "una sèrie de moltes circumstàncies" empresarials i polítiques que van tenir lloc abans i després del descobriment, realitzat l'any 1912 per René Macary i Emili Viader.
 
En aquest sentit, va comentar que el govern d'Estats Units va seguir amb molta atenció les informacions sobre el descobriment de la potassa a Súria, tal com demostra la documentació del seu consolat a Barcelona, per la importància d'aquest mineral en la producció de fertilitzants per a l'agricultura.
 
En canvi, Alemanya va reaccionar "amb alarma" al descobriment de la potassa a Súria i va maniobrar per evitar la seva explotació. Segons l'estudiós surienc, si Alemanya hagués guanyat la primera guerra mundial (1914-18), probablement la potassa de Súria no s'hauria explotat mai.
 
Albert Fàbrega també va repassar les intrigues empresarials pel control de la potassa de Súria, que van acabar l'any 1920 amb la constitució de l'empresa Minas de Potasa de Suria SA, que tenia el grup belga Solvay com a principal accionista. Entre els màxims directius de Solvay hi havia antics combatents i organitzadors de la resistència belga contra Alemanya en la primera guerra mundial.
 
Aquesta primera xerrada va ser introduïda per unes paraules de benvinguda de l'alcalde Josep Maria Canudas, que va convidar els suriencs i les surienques a assistir a les següents activitats del cicle i a visitar l'exposició. Josep Maria Canudas va comentar que l'afluència de visitants a la mostra està sent elevada, "bastant per sobre de la mitjana" de les exposicions que es fan a la sala Cal Balaguer del Porxo.
 
Segons l'alcalde de Súria, els objectius principals de l'exposició i del cicle de xerrades són "apropar la realitat de la potassa a tota la gent de Súria" i fer palès que la descoberta del jaciment "ha estat cabdal" per a l'evolució posterior de la vila.
 
L'exposició i el cicle de xerrades "Potassa a Súria, 100 anys" han estat organitzades per l'Ajuntament, amb la col·laboració de l'empresa Iberpotash. Les properes activitats del cicle són les següents:
 
Divendres, 1 de març
  • 20.00 h. "Aspectes geològics de la conca potàssica i la seva mineria", a càrrec dels geòlegs Carles Fàbrega, Lluís Río i Carlos Saavedra, del departament de Geologia d'Iberpotash SA.
Divendres, 8 de març
  • 19.00 h. Visita guiada a l'exposició "Potassa a Súria, 100 anys". A cura de l'historiador i comissari de la mostra, Jordi Algué.
  • 20.00 h. "MPS: la recreació simbòlica i social d'un poble", a càrrec de l'antropòleg i surienca de fora vila Conxa Gómez.
Divendres, 15 de març
  • 20.00 h. "Phoenix, un gran projecte de futur per a Súria, pel Bages i per a Catalunya", a càrrec del conseller-delegat d'Iberpotash SA, José Antonio Martínez.
Dissabte, 16 de març
  • 18.00 h. Visita guiada a l'exposició "Potassa a Súria, 100 anys". A cura de l'historiador i comissari de la mostra, Jordi Algué.
  • 19.00 h. "Les veus de la mina". Taula rodona amb els antics treballadors Lluís Camara, Florenci Galindo i Paulí López, conduïts per la periodista Rosa Vilajosana.
Pel que fa a l'exposició "Potassa a Súria, 100 anys", es podrà visitar fins el proper 17 de març a la sala Cal Balaguer del Porxo en el següent horari:
  • De dimarts a diumenges i festius. D'11.00 a 14.00 h.
  • Dissabtes. També de 16.00 a 18.00 h.
Arxivat a