Denuncien obres de Montràs a Moià per desajustaments de 4,6 milions

Els jutjats de Manresa han obert diligències prèvies arran de la denúncia de l'Associació d'Afectats pel Deute de Moià pels increments de dotació econòmica poc clares de MoiàFutur en les obres del pàrquing del CAP i la Caserna de la Guàrdia Civil

Pere Fontanals
19 de desembre del 2012
576_1355922154Untitled-1
576_1355922154Untitled-1 | CIC Moià
Imatge d'arxiu de les obres del CAP Moià i del seu pàrquing. Foto: CIC Moià

L'Associació d'Afectats pel Deute de Moià ha presentat una denúncia als jutjats de Manresa per desajustaments entre les concessions de les obres del pàrquing i urbanització del CAP i de la Caserna de la Guàrdia Civil que va adjudicar MoiàFutur, segons ha pogut conèixer Manresainfo.cat. Els fets es remunten a finals de 2007 i inicis de 2008 quan es van adjudicar per concurs públic aquestes obres a Garrofé i Roca i Teyco, i poc després es van modificar a l'alça els imports de les intervencions per un diferencial que pujaria més de 4,6 milions d'euros.

Per evitar que els presumptes delictes prescrivissin, els fundadors de l'Associació d'Afectats pel Deute de Moià, a través d'un bufet d'advocats, van presentar la denúncia als jutjats de Manresa que van obrir diligències prèvies només 3 dies després de la presentació. Segons consta a la denúncia l'obra del pàrquing i urbanització del CAP tenia un pressupost adjudicat de 3.373.000 euros i va ser adjudicada per concurs públic a l'empresa de Mollerussa Garrofé i Roca per 3.130.000 euros el 8 d'octubre de 2007. Un mes i mig després, el 27 de novembre, el president de MoiàFutur i alcalde de Moià, Josep Montràs, augmentava l'import destinat a l'obra fins als 5.858.000 euros sense passar pel consell d'administració de MoiàFutur ni pel ple de l'Ajuntament de Moià.

Una cosa similar passava amb les obres a la Caserna de la Guàrdia Civil. Sobre un pressupost d'1.532.000 euros, l'empresa Teyco guanyava el concurs públic amb una oferta d'1.476.000 euros el 8 de febrer de 2008. Tres mesos després, presidència de MoiàFutur modificava l'import fins a arribar als 3.377.000 euros, sense passar per l'òrgan de govern de l'empresa municipal ni pel ple del consistori. Entre les dues obres, un diferencial de 4.629.000 euros sense cap explicació on tocava.

A banda d'aquestes dues obres, la denúncia dels Afectats pels Deutes del Moià, contempla altres accions poc clares com l'elaboració d'estudis per 200.000 euros i altres actuacions presumptament irregulars d'imports menors.

L'Associació d'Afectats pel Deute de Moià es va constituir oficialment a finals de novembre i ja ha celebrat dues reunions. Entre els seus objectius està el d'aclarir la gestió portada a terme per l'anterior govern de Moià que ha portat al poble a ser un dels més endeutats de Catalunya.

Imports que sumen
Cal recordar que aquesta mateixa setmana ha transcendit que Fiscalia ha desestimat per defectes de forma la denúncia del govern de Moià per unes altres irregularitats detectades en 8 ibres d'urbanisme al municipi durant el govern de CiU a Moià encapçalat per Josep Montràs. La denúncia, però, pot ser tramitada per via administrativa, tot i que l'equip actual de govern ha demanat una reunió amb la fiscal que portava el cas.

Arxivat a