El ple, a favor del programari lliure i les prebendes de l'església

Pere Fontanals
22 de juny del 2012
Els regidors de la CUP a l'Ajuntament de Manresa, Jordi Masdeu i Adam Majó.
Els regidors de la CUP a l'Ajuntament de Manresa, Jordi Masdeu i Adam Majó. | Àlex Gómez Ribera
Els regidors de la CUP, en una imatge d'arxiu. Foto: Àlex Gómez Ribera

Dues mocions més en el ple de l'Ajuntament de Manresa de la CUP de temàtica molt diferent també van obtenir dos resultats molt dispars. Per una banda la proposició per la implementació de programari lliure en l'entorn informàtic de l'ajuntament va permetre comprovar l'erudició en el tema del regidor Jordi Masdeu a l'hora d'exposar els seus avantatges respecte dels paquets tancats de programes comercials. Segons el regidor de la CUP, la instal·lació d'aquest tipus de programari ofereix a l'ajuntament un grau d'autonomia molt més alt, independència respecte als desenvolupadors i facilitat per a la seva distrivució, tant entre els departaments de la casa gran, com entre els veïns si hi hagués una campanya que ho fes necessari.

Si les explicacions de Masdeu van ser extenses i entenedores, les del regidor d'hisenda Josep Maria Sala no es van quedar curtes. El regidor de CiU va recordar que ja actualment l'ajuntament treballa amb programari lliure en la gestió del correu electrònic, la intranet, i en algun dels servidors, amb un estalvi respecte dels codis tancats d'una 200.000 euros. Una altra de les parcel·les que va introduir Sala en el debat són els programes desenvolupats pels propis tècnics de la casa que va valorar amb un diferencial de 800.000 euros si s'haguessin comprat o encarregat en base als programes comercials. Sala va admetre, però, que encara hi ha camps on s'ha d'avançar, com el de l'ofimàtica on molts ordinadors encara treballen amb programes Microsoft. També va avançar que la nova gestió documental que s'està implementant també es basa en programari lliure.

Amb l'església hem topat
La CUP només va trobar l'acompanyament d'ERC en el seu objectiu d'instar a la Generalitat a que faci retirar la llei de mecenatge que dóna a l'església catòlica butlla per no pagar a les administracions locals d'Impost de Bens Immobles (IBI) o les contribucions especials, quan es dóna el cas. Majó va defensar que aquesta exempció, igual que la que tenen els altres centres de culte, és una situació de greuge comparatiu cap a aquells ciutadans que no professen cap religió, ja que han de pagar la part que no paguen aquests centres.

Durant el debat diverses intervencions van recordar que a banda de les diferents confessions, la llei de mecenatge també inclou fundacions, entitats de caire social, federacions esportives, partits polítics, sindicats,... en aquesta exempció impositiva.

La proposició de la CUP només va rebre el suport dels republicans i no va prosperar.