El DiPSE organitza un segon taller de robots

Una vintena de persones van assistir al taller dedicat a alumnes de secundària

Redacció
07 de gener del 2012
El DiPSE organitza un segon taller de robots als instituts.
El DiPSE organitza un segon taller de robots als instituts. | DiPSE
El DiPSE organitza un segon taller de robots als instituts. Foto: DiPSE

Més d'una vintena de persones han assistit al taller de robots que ha organitzat el Departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics (DiPSE), amb la coordinació de Rosa Giralt, a l'Escola Politècnica Superior de Manresa (EPSEM).

Els assistents han estat alumnes de diferents cursos, compresos entre segon d'ESO i primer de Batxillerat, i provinents de diverses localitats, sobretot de Manresa, però també d'altres zones del Bages, com Sant Fruitós o Santpedor, i fins i tot de Sabadell. La majoria d'ells ja havia assistit al primer taller d'iniciació que va fer l'EPSEM durant l'estiu passat, però també se n'han apuntat altres que ja tenien unes nocions de robòtica.

En aquests taller, que ha durat del 2 al 4 de gener, s'ha experimentat, a un nivell superior al de l'anterior taller, amb robots Lego i practicat amb més sensors (magnètics, temperatura, giroscopis,..) i dispositius amb la finalitat d'aprendre a comunicar entre robots. Això s'ha fet amb bluetooth i mitjançant tècniques avançades de programació que permeten controlar els moviments dels robots amb més precisió. També ha estat possible comandar robots des de telèfons mòbils que disposen de Bluetooth.

Gràcies a una introducció al desenvolupament de sensors mitjançant Arduino, una plataforma Harware oberta que compta amb molts seguidors a tot el món, i l'explicació de tècniques avançades de control, els alumnes han pogut comandar els robots a distància, que poden fer tasques cooperatives, i ordenar-los accions més precises i suaus.

Així, els alumnes han aconseguit que els robots parlessin entre ells i es donessin ordres de moviment com que s'aturessin a determinats centímetres l'un de l'altre, que es giressin, que no caiguessin de la taula, etc. Tot això amb l'assessorament dels professors Francisco del Águila, Jordi Bonet i Pere Palà, professors que imparteixen el nou grau iTIC de l'EPSEM i que, per tant, són experts en aquestes tecnologies. Ells han explicat les bases de la programació d'aquests robots i solucionat dubtes i curiositats dels assistents.

Mentre estan intentant que un robot doni ordres a l'altre perquè s'aturi a 50cm de l'altre, l'Olga Pons i l'Elena Marin expliquen que ja van assistir al primer taller de robots i que en van sortir molt contentes, per això s'han apuntat a aquest segon, i afirmen que es tracta de tallers molt pràctics i molt divertits.

Per la seva banda, David Atzet, responsable del projecte Comenius a l'IES d'Auro, ha acompanyat alguns dels seus alumnes al taller i opina que són molt útils i pràctics i fan que els assistents s'interessin per les TIC i es motivin, a més de fomentar al treball en grup.

Desprès de l'experiència d'aquests tres dies de taller, els estudiants han pogut aprendre moltes coses noves i interessants alhora que s'ho han passat d'allò més bé i han manifestat el seu interès per a fer més tallers d'aquestes característiques. El taller ha servit per despertar l'interès d'alguns estudiants a fer el seu treball de recerca en aquest àmbit, per la qual cosa poden comptar amb suport del professorat de l'EPSEM.

Aquest taller forma part d'un conjunt d'activitats, organitzades pel DiPSE i programades per aquest curs 2011-2012, adreçades als alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius i que tenen per objectiu que aquests coneguin millor i d'una manera més pràctica el món de les TIC. Per a més informació i properes activitats es pot seguir el web itic.cat o bé posar-se en contacte amb el correu electrònic robots@epsem.upc.edu .