Projecte per apropar les TIC a l'alumnat de secundària

El DiPSE posa en marxa diverses activitats experimentals, entre aquestes un taller de robots que es farà del 2 al 4 de gener

Redacció
22 de desembre del 2011
Alumnes de l'IES Quercus amb un projecte de robots.
Alumnes de l'IES Quercus amb un projecte de robots. | EPSEM
Alumnes de l'IES Quercus amb un projecte de robots. Foto: EPSEM

El Departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics (DiPSE) de l'Escola Politècnica Superior de Manresa (EPSEM) inicia tot un seguit d'activitats destinades a apropar el món de les tecnologies de la informació i la comunicació als estudiants, principalment de secundària.

Aquest projecte pretén que l'alumnat, principalment d'ESO i Batxillerat, però també de Cicles Formatius, s'endinsi en el món de les TIC. Mitjançant diverses activitats pràctiques els estudiants podran experimentar i veure la importància que tenen aquestes tecnologies en la societat, adonar-se'n que les fem servir diàriament i aprendre què hi ha al seu darrera.

Per ara ja hi ha tot un seguit d'activitats plantejades dirigides a grups classe, principalment de 4art d'ESO, 1er i 2on de batxillerat: tallers de robots, demostracions d'una maqueta d'actuació i sensorització a distància, tallers per realitzar plaques de circuit imprès, demostracions d'un sistema de control i automatizació, etc. Alguns instituts ja han participat d'algunes d'elles, i els que encara no ho han fet i hi estiguin interessats, ho poden sol·licitar a través de la web itic.cat/ies.

La propera de les activitats dirigides als nois i noies que hi estiguin interessats de manera individual es portarà a terme del 2 al 4 de gener a l'EPSEM i consistirà en un taller de construcció de robots (nivell 2). Anteriorment, i dins el mateix projecte, la universitat ja va organitzar dos tallers d'aquestes característiques al juny i al setembre, tot i que d'un nivell més bàsic, però que van tenir molt èxit entre els escolars assistents.

Segons la directora del DiPSE, Rosa Argelaguet, "poder portar a terme aquest projecte significa donar a conèixer, d'una forma més pràctica, aspectes que tracten algunes de les enginyeries que ofereix l'EPSEM, entre elles el grau en Enginyeria de Sistemes TIC (iTIC) i el d'Electrònica Industrial i Automàtica, i que cada vegada van prenent més importància en la societat".

Per la seva banda, la sotsdirectora acadèmica del DiPSE i coordinadora d'aquestes activitats, Rosa Giralt, també afirma que el projecte "incentivarà els joves a interessarse per la tecnologia i la recerca en l'àmbit de les TIC". Segons Giralt, la millor manera de fer-ho és a través d'activitats pràctiques perquè els assistents puguin veure o simular com funcionen o es construeixen equips o sistemes, o encara millor, muntar i experimentar ells mateixos".

Així doncs, algunes de les activitats del projecte van dirigides a grups classe, però d'altres estan pensades perquè els joves interessats s'hi inscriguin individualment. Els instituts que estiguin interessats en fer participar els seus estudiants en aquest programa poden veure les activitats i sol·licitar-les a través de la web itic.cat. Igualment, els estudiants que es vulguin inscriure individualment al taller de robots que es farà durant les vacances de Nadal trobaran informació a la mateixa web, a la pestanya "Secundària". A més, al bloc de l'iTIC s'hi podran veure notícies sobre les activitats que es van realitzant.

Aquesta iniciativa, impulsada pel Departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics (DiPSE) de l'EPSEM, s'ha pogut portar a terme, en part, gràcies a l'ajut concedit per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), destinat al finançament d'actuacions en l'àmbit de la divulgació científica, i que forma part de la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.