Lledoners no és lluny de Moià

Pere Fontanals
30 de juliol del 2011
Pere Fontanals: Dionís Guiteras, alcalde de Moià, va presentar a les Faixes els números d'un consistori en fallida que gairebé sextuplica el topall de deute permès a les administracions municipals, amb una liquiditat que no permet pagar a proveïdors, que no cobreix les nòmines d'agost dels treballadors i sense poder disposar de les bestretes dels impostos municipals de 2011 perquè l'anterior govern ja les va emprar.

Fa bé Guiteras d'explicar la situació de fallida davant de gairebé 600 moianesos i moianeses sense dir ni una sola vegada el nom de l'anterior alcalde, el perenne Monràs, ni voler-ne fer una lluita partidista, ni deixar-se arrossegar per la indignació. Lluny d'això l'alcalde va preparar una bona presentació i va intentar traspuar optimisme al públic que veia negre sobre blanc el que ja havia llegit al Manresainfo.cat deu dies abans quan el Diari Digital del Bages s'avançava a tothom informant de la fallida moianesa.

Dic que l'alcalde fa bé perquè sap que des de Vicepresidència del Govern l'ajudaran en tot el que calgui. Avals, assessorament, acompanyament, execució de mesures extraordinàries... i ho faran perquè Joana Ortega és conscient que qui ha deixat el consistori com està és del seu color polític i sap que si Moià peta, li petarà directament a la cara. Joana Ortega ho sap. Dionís Guiteras també.

Però jo, que no tinc cap responsabilitat ni amb el que ha passat a Moià ni amb el que passarà, em pregunto com pot ser que un govern nefast com el que dirigia Monràs se'n surti "de gratis" quan ha enfonsat l'ajuntament, recordo, la màxima institució pública municipal i per tant la casa de tots els moianesos, en la pitjor de les misèries imaginables. En el millor dels casos l'anterior alcalde i la colla que l'envoltava són uns inútils de manual. En el pitjor, uns corruptes com una casa. En tots dos casos amb diner públic i hipotecant tota la vida dels moianesos que neixen ara.

Guiteras no ho dirà perquè no li convé pel futur de Moià. Jo sí: la gestió de Monràs amb els diners de Moià hauria de ser delictiva i hauria de respondre d'una manera o altra, tant si és conseqüència de la seva inutilitat com si és per comprar tabac, alcohol, viatges a Bulgària i ves a saber què més quan la caixa del consistori ja neguitejava. Ara bé, també des de fora m'atreveixo a suggerir –espero que no s'ho prenguin malament- una estirada d'orelles general a tots els votants de Moià que han anat refermant a l'alcaldia aquest senyor durant tantes legislatures.
Arxivat a