El grau iTIC de l'EPSEM visita MAPRO

MAPRO és l'empresa bagenca referent en el testeig de components d'automoció

Redacció
16 d'abril del 2011
Els alumnes de l'EPSEM durant la visita.
Els alumnes de l'EPSEM durant la visita. | EPSEM

Els alumnes de l'EPSEM durant la visita. Foto: EPSEM

Una trentena d'estudiants de primer curs del nou grau en Enginyeria de Sistemes TIC (iTIC) de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) han visitat aquest divendres 15 d'abril pel matí les instal·lacions de l'empresa MAPRO, situada a Sant Fruitós del Bages.

Primer, els alumnes han rebut una explicació de diferent personal de l'empresa. El director comercial, Joaquim Simorra, que els ha acompanyat durant tota la visita, els hi ha fet una presentació general de l'empresa; Josep Solà els ha explicat la feina com a Cap d'Enginyeria de Control; David Casals, com a responsable de qualitat, ha exposat què implica tenir qualitat, i Marta Millan ha explicat la part de R+D+i de l'empresa.

A més, els estudiants també han pogut conèixer a Alberto Saez, un dels treballadors de MAPRO que va estudiar a l'escola. Ell ha explicat que va entrar en aquesta empresa fa un parell d'anys com a becari quan estava acabant l'Enginyeria Tècnica Industrial, especialitat en Electrònica Industrial. Actualment, l'empresa segueix tenint estudiants de l'EPSEM en pràctiques i, a més, hi ha una quinzena de treballadors que en són exalumnes.

Després de les explicacions més teòriques, Simorra els ha ensenyat les instal·lacions de les diferents naus de les que disposa l'empresa per tal que els estudiants poguessin veure de primera mà quins productes fa l'empresa, la seva utilitat, entre altres aspectes. També han vist com encaixa un enginyeri iTIC en projectes multidisciplinars on intervenen camps com l'electrònica, la mecànica, els protocols de comunicació i la programació.

MAPRO és una empresa del Bages, situada a Sant Fruitós del Bages i creada l'any 1998, especialitzada en el disseny i subministrament d'equips per al muntatge i test de components pel sector de l'automoció, a més de treballar en sectors com l'aeroespacial, la defensa, l'industrial i el ferroviari. Concretament un 90% dels seus productes van destinats al sector de l'automòbil, un 5% a l'aeronàutic i un 5% per altres sector com el del les energies renovables. L'empresa té clients molt reconeguts com Ford, Delphi, Seat, Renault i Hyundai i opera a altres països com Mèxic, Estats Units, Polònia i Xina. Com a fet curiós va dissenyar el software que il·lumina la Torre Agbar i que es va fer servir durant les campanades de cap d'any.

Aquesta ha estat una de les visites programades dintre del calendari de l'assignatura Tecnologies Complementàries del grau iTIC, assignatura que pretén que els alumnes coneguin aspectes de l'enginyeria que sovint no s'expliquen a altres matèries. Això dóna flexibilitat i permet posar en marxa una assignatura amb format de conferències i visites a empreses del sector.