Una tesi feta a l'EPSEM augmenta la puresa dels senyals elèctrics

L'estudi elimina selectivament els problemes de compatibilitat electromagnètica presents en la majoria de convertidors de corrent continu a corrent altern

| 16/06/2010 a les 19:12h
Arxivat a: Cultura i Espectacles, epsem, tesi, electricitat, upc
Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/06/2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jesús Vicente Rodrigo. UPC
Jesús Vicente Rodrigo, professor de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) és l'autor de "L’eliminació selectiva d’harmònics en convertidors PWM DC-AC mitjançant la transformada de Walsh". Es tracta d'una tesi doctoral que fa una comparativa amb el mètode convencional de conversió de corrent continu en altern i un nou mètode ideat pel mateix professor.

La conversió d'un senyal continu (DC) en un senyal altern (AC) es pot fer generant pulsacions de senyal d'amplitud fixa i durada o amplada variable. Aquest tipus de conversió es coneix amb el nom de modulació de l'amplitud de polsos (en anglès Pulse Width Modulation o PWM). La idea de la tesi va començar fa 10 anys, i des de llavors que aquest professor ha anat analitzant les possibles formes del senyal AC a generar i els instants de temps en què s'han de generar els polsos d'amplitud variable i la forma més eficient de calcular aquest moment.

La primera part de la tesi va consistir en saber què s’havia publicat fins llavors sobre aquest tipus de conversió i seguidament trobar les millors fórmules per a calcular més ràpidament en quins moments han d’aparèixer els polsos. El resultat és que s’ha trobat una tècnica més simple que, amb un sol conjunt d’equacions permet regular el 100% del senyal AC, mentre que el mètode convencional es queda lluny d'aquesta xifra.

Així doncs, el nou mètode permet generar polsos amb gran precisió en l'instant d'aparició i eliminar-ne així el "soroll" o impureses d’una manera més eficaç que amb el mètode convencional.

Els convertidors DC-AC són utilitzats per transformar un senyal continu en un senyal altern. Un exemple quotidià el trobem en el caravaning: disposem d'una font d'energia en DC, la bateria del vehicle, i volem fer funcionar un electrodomèstic pensat per connectar a la xarxa de 220V en AC. En aquest cas necessitem un convertidor DC-AC.

Un altre exemple el trobem en la generació d'energies renovables. Les plaques fotovoltaiques generen corrent continu DC que cal transformar en corrent altern AC abans d'entregar l'energia a la xarxa de distribució elèctrica. En els aerogeneradors moderns d'última generació ens trobem amb una situació similar, però en aquest cas el convertidor és del tipus AC-DC-AC. Més enllà de les aplicacions de potència, els convertidors DC-AC també podem ser utilitzats per a generar senyals de característiques específiques per al control, per exemple, de motors.

Fins ara, la modulació de l’amplada dels polsos d'un senyal, anomenada Pulse Width Modulation (PWM), era el mètode més emprat i econòmic, però tenia com a principal inconvenient aconseguir un senyal de puresa elevada, lliure de distorsió. Aquesta puresa del senyal és important per tal que els convertidors obtinguin la certificació de compatibilitat electromagnètica (EMC). El nou mètode de generar senyals PWM es basa en que cada pols, tingui l'amplada que tingui, es trobi centrat respecte a un interval de temps, cosa que fa que els càlculs siguin més simples i ràpids.

Vicente ha dedicat tot aquest curs a la tesi ja que li han concedit un any sabàtic. La part teòrica ja està del tot acabada, i ara s'està en la fase de simulació i validació dels resultats teòrics per tal que de cara a finals d’any la tesi pugui presentar-se davant un tribunal i pugui ser avaluada.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 26
Marta Rovira participarà en l'acte central d'ERC Bages | Jose M. Gutiérrez
01/01/1970
També hi participaran la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; la diputada de Junts pel Sí, Alba Vergés; i la directora general de Joventut, Marta Vilalta
01/01/1970
El retorn de les entrades es farà a partir de dimecres, 27 de setembre
Persones que no estan d'acord amb el referèndum es dediquen a arrencar cartells | Pere Fontanals
01/01/1970
El pare Sergi d'Assís Gelpí denuncia que aquests dies es veu amenaçat "un dret tan senzill com el de ser consultats"
Concert d'Ebri Knight al Festival Strenes de Girona, en una imatge d'arxiu | Joan Parera
01/01/1970
L'acte comptarà amb el diputat de la CUP-CC, Sergi Saladié, el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodriguez, i l'activista dels moviments socials, la manresana Gabriela Arzamendi
La plaça Major de Manresa plena de gent disposada a treballar | @jfius
01/01/1970
La plaça Major de Manresa s'omple de voluntaris que fan cua per recollir material per treballar
Jordi Turull durant la seva intervenció a Moià | Xavier Rius
Carles Cases tocarà al Kursaal el 12 d'octubre | Promocional