La maqueta d'un alumne de la UPC permet controlar un robot a través d'Internet

Es tracta del projecte final de carrera de Marc Morros que serveix d'exemple del nou grau iTIC que farà l’EPSEM

Redacció
25 de maig del 2010
576_1274769759P1080072
576_1274769759P1080072

Marc Morros amb la seva maqueta de fi de carrera. UPC

Una maqueta projecte final de carrera de l'enginyeria tècnica de telecomunicacions, realitzada per Marc Morros, serveix per a mostrar la finalitat del nou grau en iTIC que començarà a oferir l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa el proper curs. La maqueta, que permet, a través d'una pàgina web, controlar un robot LEGO que actua sobre una aixeta domèstica i el soroll que hi ha en una habitació, és un clar exemple de la combinació de coneixements d'electrònica, informàtica i comunicacions.

A través de diferents dispositius Morros ha aconseguit que no sigui imprescindible la presència de la persona per a omplir un recipient d'aigua i que, a través d'un ordinador portàtil o bé un mòbil amb connexió a Internet es pugui controlar el nivell de líquid que tenim en el recipient i ordenar omplir-lo més si ho desitgem. Així, per exemple, podríem deixar la nostra mascota a casa uns dies sense haver de patir que es quedi sense aigua, doncs el projecte permet controlar-ne el nivell i donar ordre a l'aixeta perquè s'engegui i es pari. A més d'això, la maqueta també indica, mitjançant la web, el nivell de soroll que hi ha a la sala on es troba el circuit. La importància de la maqueta és que aquest robot es pot controlar a través d'Internet i que pot fer infinitat de funcions.

La maqueta sensoritzadora i dispensadora de líquid conté varis elements: un ordinador amb accés a Internet i un router, un robot que obra i tanca l'aixeta, un sonòmetre per mesurar el nivell de potència sonora i un microcontrolador que serveixi de nexe entre el web, el sonòmetre i el robot. Així doncs, la maqueta combina diferents tecnologies: electrònica per dissenyar el sonòmetre i el circuit; informàtica per programar el robot, el microcontrolador i la web, i comunicacions per comunicar el servidor web amb el microcontrolador.

La maqueta s'ha presentat a diferents espais de Catalunya, entre ells el Caixafòrum de Barcelona, les jornades Cangur, les jornades de portes obertes de l'EPSEM i una petita rèplica al Saló de l'Ensenyament de Barcelona, llocs on va tenir molt bona acollida. Actualment la maqueta serveix per promocionar el nou gran en Enginyeria de Sistemes Integrats TIC (iTIC).

Una rèplica millorada
La maqueta petita és una versió millorada de l'anterior construïda arran de l'èxit de la original i perquè aquesta primera era força gran per transportar i podia millorar-se. El sistema de control de la maqueta gran i de la maqueta petita és exactament igual però, mentre que amb la gran es controla la quantitat de soroll que hi ha en una estància i conté un robot de Lego que actuava com una aixeta; a la petita hi ha un dispositiu que mesura la temperatura de l'estància i el robot de Lego, enlloc de controlar l'aixeta, escriu el nom de la nova titulació iTIC de l'EPSEM.