Més de 1.600 persones en la benedicció de l'orgue de Montserrat

L'abad del santuari, Josep Maria Soler, ha presidit la cerimònia

ACN/Abel Sierra
21 de març del 2010
576_1269164918456362
576_1269164918456362

La basílica s'ha omplert de gom a gom. Abel Sierra

La basílica de Montserrat s'ha quedat petita en la cerimònia de benedicció del nou orgue. Unes 1.600 persones han omplert els bancs i els passadissos del temple, i fins i tot un gran nombre de fidels han seguit la celebració des de l'exterior de l'església, on hi havia instal·lades unes pantalles gegants en previsió que la cerimònia provocaria que una munió de gent acudís a Montserrat. Una vegada beneït el nou orgue, tot està llest pel concert inaugural, que tindrà lloc el 25 d'abril.

L'abat del santuari, Josep Maria Soler, ha presidit la cerimònia de benedicció durant l'ofici de Vespres. A l'homilia, Soler ha dit que aquest instrument ajudarà "a viure la fe i la pregària mitjançant la bellesa de la música i l'acompanyament del cant dels monjos" dels escolans i dels poble fidel'. Igualment, ha tingut unes paraules de record per l'abat Cassià Maria Just, que va morir fa dos anys, i que com a organista que era, va participar en el projecte inicial de la construcció d'aquest nou emblema del santuari.

El nou instrument s'han tocat per primera vegada per acompanyar la litúrgia, en la qual han participat l'Escolania de Montserrat i la Capella de Música. El nou orgue de Montserrat ha estat construït a Collbató (Baix Llobregat), a l'empresa Blancafort Orgueners de Montserrat. Té 4.242 tubs, fa 12,5 metres d'alçada i 5,5 d'amplada, i pesa uns 12.000 quilos.

La cerimònia de benedicció ha començat amb el Cant de les Vespres de la Festa de Sant Benet i, després d'una breu homilia de l'abat, s'ha procedit al ritus de benedicció. El cerimonial ha començat amb unes invocacions en les quals s'ha lloat la Santíssima Trinitat, la Mare de Déu i Sant Benet. A cadascuna d'aquestes invocacions, l'orgue ha respost sonant per primera vegada a la nau de la Basílica de Santa Maria.

Els primers en tocar el nou orgue han estat els monjos organistes de Montserrat Odiló Planàs, Ramon Oranias, Jordi-Agustí Piqué, Lluís Miralvés, Efrem de Montellà i Andreu Martínez. Després de la resposta a les invocacions, l'orgue ha estat beneït amb l'aigua i l'encens, al mateix temps que s'interpretava un salm compost expressament per l'ocasió per Jordi Agustí-Piqué.

Una altra peça interpretada pels organistes ha estat el "Magnificat". La cerimònia ha acabat amb el cant de la Salve Montserratina, peça que ha composat Bernat Vivancos, dedicada a l'abat Cassià Maria Just.

El nou orgue, que ha estat construït de manera totalment artesanal, és el fruit de més de 22.000 de treball. Aquest instrument compta amb quatre teclats manuals i un de pedal. Els 4.242 tubs s'agrupen en diferents famílies anomenades registres, que l'organista pot fer servir per fer combinacions. L'orgue de Montserrat en té 63, cosa que permet interpretar una gran varietat de repertori.

Aproximadament 4.000 persones i institucions han finançat la construcció d'aquest orgue, que ha tingut un cost d'uns 1,5 milions d'euros, dels quals 800.000 han estat aportats per l'Obra Social de Caixa Penedès. Membres del consell de l'entitat d'estalvi han estat presents a la cerimònia de benedicció de l'orgue.