Programari Lliure per la Fundació Antoni Tàpies

La Càtedra de Programari Lliure, amb seu al campus de Manresa, és la unitat de referència de la Universitat Politècnica de Catalunya pel que fa a l'estudi del programari lliure

Redacció
19 de març del 2010
576_1269024557Dibujo
576_1269024557Dibujo

Mosaic de l'arxiu de la Fundació Tàpies. Fundació Antoni Tàpies

La Fundació Antoni Tàpies ha iniciat el desenvolupament del projecte Arts combinatòries (Lloc d’educació, exposició i recerca), que posarà a l’abast dels visitants el fons documental de la institució a través d’un espai a la seu i d’una plataforma web. L’objectiu de la Fundació és preservar i difondre els documents i materials rellevants del museu, així com els recursos educatius, per facilitar, al mateix temps, la recerca i l’experimentació al voltant de l’art contemporani i de l’obra d’Antoni Tàpies. En aquest projecte, que combina tecnologia i elements culturals, hi participen la Universitat Politècnica de Catalunya, a través de la Càtedra de Programari Lliure, que es porta a terme des de Manresa, i d'UPCnet, empresa del grup UPC, i la Universitat Politècnica de València. El projecte, d'una durada de tres anys, està parcialment finançat amb un ajut de 172.000€ del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio a través del Plan Avanza 2.

Des de la Càtedra de Programari Lliure (CPL) es manifesta el desconeixement social que hi ha sobre el programari lliure. Aquest desconeixement social, però, contrasta amb el fet que el programari lliure sovint forma part del nostre entorn, sense que en siguem conscients, amagat darrera de serveis i aparells d'ús quotidià. La infraestructura que suporta Internet està formada en gran part per programari lliure. Serveis essencials com el correu electrònic o la web hi estan fortament basats. El programari lliure també passa desapercebut en els computadors encastats, petits computadors vitals en la indústria actual que constitueixen part integral d'altres aparells com ara els routers o encaminadors ADSL, televisors, reproductors d'MP3 o de DVD. La seva ubiqüitat fa que la quantitat de computadors encastats que es fabriquen i el seu valor de mercat a nivell mundial superi amb escreix el dels computadors convencionals (PC, portàtil, etc.).

Precisament aquests tipus de sistemes són un dels objectius formatius del nou grau en Enginyeria d'Integració de Sistemes TIC (iTIC) que l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) oferirà a partir del proper curs acadèmic 2010-2011. La CPL, atesa la importància estratègica del programari lliure en l'ambit de les TIC, ha tingut i continua tenint un paper molt actiu en la definició i concepció del pla d'estudis d'aquest grau.

A més de la participació de la CPL en projectes de caire tecnològic, formatiu i acadèmics, la CPL segueix de prop aquest fenomen polièdric que és el programari lliure, amb un gran impacte en la indústria informàtica i també en altres àmbits com la propietat intel·lectual, l'organització d'empreses, la producció cultural o els moviments socials, i n'estudia la seva evolució i les seves perspectives convertint-se en un observatori del programari lliure.

L'EPSEM és la seu de la Càtedra de Programari Lliure de la Universitat Politècnica de Catalunya, creada per a ser un referent en el món del programari lliure. La CPL manté contactes amb el món de les comunitats de desenvolupadors de programari lliure, amb empreses del sector informàtic, amb experts en legislació, amb l'administració i el món acadèmic. La seva posició privilegiada com a observatori del programari lliure des de la seva creació l'any 2004 li ha permès participar en projectes de renom, com el que actualment lidera la Fundació Antoni Tàpies.

La CPL no només participa en projectes de caire tecnològic sinó que, conscient del desconeixement social que és té sobre el programari lliure n'incentiva la seva utilització. I, a més d'aquest projecte de la Fundació Antoni Tàpies, fa unes setmanes que la CPL va guanyar conjuntament amb UPCnet i la Fundació Politècnica, totes elles del grup UPC, un projecte per a dissenyar i impartir un programa de formació sobre programari lliure al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya, adjudicat per un valor de 61.000€.

També fa unes setmanes Richard Stallman, una persona significada en l'àmbit del programari lliure, va impartir una conferència a l'IES Lacetània de Manresa. Regió7 va aprofitar per publicar-ne una entrevista curta a la contraportada de l'edició de l'1 de febrer. L'entrevista dibuixa un personatge singular, un tant fora del sistema. Sovint el programari lliure és vist com un fenomen residual que només s'usa en cercles reduïts: els grups d'usuaris de GNU/Linux o els tastaolletes que juguen amb OpenOffice. El programari lliure és, però, un fenomen molt més complex. Segons la consultora Gartner, una referència mundial en l'àmbit TIC, l'any 2012 el 80% d'aplicacions informàtiques comercials contindran parts construïdes amb programari lliure. La mateixa font assenyala que el programari lliure lidera la innovació en el mercat dels mòbils de darrera generació, sector en el qual s'espera que cap a l'any 2012 el 62% del mercat estigui dominat per sistemes basats en programari lliure.