El nou orgue de Montserrat, a punt per l'estrena

El dissabte 20 de març, durant l'ofici de Vespres, a les 18h, el P. Abat Josep M. Soler beneirà el nou instrument enmig d'una cerimònia solemne. El cremallera de Montserrat farà un viatge especial de baixada a les 20.15h per facilitar l'accés a l'acte, que és obert a tothom

Redacció
12 de març del 2010
Dissabte, 20 de març, a les 18h, tindrà lloc la benedicció del nou orgue de Montserrat, que presidirà el P. Abat Josep M. Soler, acte que serà obert a tothom. Durant l'ofici de Vespres, que s'avançarà 45 minuts del seu horari habitual, el nou instrument tocarà per primera vegada per acompanyar la litúrgia montserratina, amb la participació de l'Escolania de Montserrat i la Capella de Música. Per facilitar l'accés a Montserrat, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya realitzarà un viatge especial de baixada del cremallera a les 20.15h, ja que la durada total de l'acte serà de 50 minuts, aproximadament.

La cerimònia de benedicció començarà amb el Cant de les Vespres de la Festa de Sant Benet i, després d'una breu homilia del P. Abat Josep M. Soler, es procedirà al ritus de benedicció. Es tracta d'un cerimonial antic que comença amb unes invocacions del celebrant, perquè l'orgue lloï la Santíssima Trinitat, la Mare de Déu i Sant Benet. A cadascuna de les invocacions, l'orgue respondrà sonant per primera vegada a la nau de la Basílica de Santa Maria. Els encarregats de tocar l'orgue per primer cop seran els monjos organistes de Montserrat –G. Odiló M. Planàs, G. Ramon Oranias, P. Jordi-Agustí Piqué, G. Lluís M. Miralvés, G. Efrem de Montellà i G. Andreu M. Martínez-, que del més ancià al més jove s'aniran tornant per respondre a les invocacions de lloança que el P. Abat demana a l'orgue. Després d'això, el nou instrument serà aspergit amb aigua beneïda i encensat com a signe de l'honor que mereix. En aquest moment, es cantarà solemnement el Salm 150 -per a cor, orgue, trompetes i timbales-, compost per a aquesta ocasió pel P. Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat i organista. Tot seguit, els fidels presents a la basílica seran convidats a cantar el Magnificat, acompanyats pel nou orgue. Al final de les Vespres es cantarà la Salve Montserratina, que per a aquesta ocasió ha compost el mestre Bernat Vivancos, i que ha dedicat en memòria de l'estimat P. Abat Cassià M. Just.

El concert inaugural, el diumenge 25 d'abril, en directe per TVC
A banda d'aquesta celebració, el proper diumenge 25 d'abril tindrà lloc el concert inaugural del nou orgue de Montserrat, acte que serà retransmès en directe per Televisió de Catalunya, i al qual només s'hi podrà accedir per invitació. A partir del mes de maig, segons un calendari que es farà públic properament, es podrà escoltar el nou orgue determinats diumenges a la tarda, en concerts realitzats per organistes i professors d'orgue de Catalunya, i als quals seran convidats especialment totes les persones que han apadrinat un tub o bé han col·laborat amb la construcció de l'instrument.

El nou instrument
El nou orgue de Montserrat ha estat construït a Collbató (Baix Llobregat), a l'empresa Blancafort, Orgueners de Montserrat. Té 4.242 tubs, fa 12,5 metres d'alçada i 5,5 d'amplada, i pesa uns 12.000 quilos. En total, han calgut més de 22.000 hores de treball per fer possible una peça elaborada de manera totalment artesanal, que compta amb quatre teclats manuals i un de pedal –cadascun dels quals fa sonar un cos diferent, com si es tractés d'instruments independents, que s'anomenen: cadireta, orgue major, expressiu, batalla i pedal-.

Els 4.242 tubs s'agrupen en diferents famílies anomenades registres, que l'organista pot fer servir per fer combinacions. El de Montserrat en té 63, la qual cosa aporta una quantitat extraordinària de possibilitats. Aquest nou instrument permet la interpretació de tot el ventall de literatura organística, des de Bach fins a les obres més contemporànies, la qual cosa situarà Catalunya entre els més alts nivells musicals internacionals, ja que compta amb les prestacions dels orgues més grans d'Europa.