Per la responsabilitat ètica i social de la Paeria

L'Ajuntament de Lleida no facilita que entitats del tercer sector treballin per al consistori, per a la ciutat

| 20/02/2017 a les 01:16h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/02/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Síndrome de Down. En vuit dels dotze mesos de l’any hi ha fixat algun dia mundial en suport d’alguna discapacitat, o de la justícia social, o del treball digne. Per recordar que les persones amb discapacitat tenen dret a l’educació, el treball, l’habitatge, la salut, la participació en la vida pública, la sexualitat... I que cal treballar per fer possible l’accés efectiu a aquests drets.

L’objectiu és aconseguir la inclusió social de les persones pertanyents a aquest col·lectiu i el suport a les seues famílies. No per una qüestió estètica, sinó ètica: millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la de les seues famílies a través de la inclusió social, laboral i educativa. Perquè cada persona amb discapacitat pugui desenvolupar el seu projecte de vida, de forma socialment inclusiva, com a ciutadanes de ple dret que són.

Un mitjà per assolir aquest objectiu és la inserció laboral. A través de la contractació en empreses ordinàries, en la pròpia Administració o en els centres especials de treball (CET) d’aquelles entitats sense afany de lucre que treballen per la inclusió i la cohesió social dels col·lectius més vulnerables –les anomenades entitats del tercer sector. I comprant a aquestes entitats, l’administració pública usa una potent eina per intervenir per la inserció laboral: contractació i compra mitjançant la Contractació Èticament i Socialment Responsable.

Els criteris ambientals i els socials no només no restringeixen ni limiten la competència sinó que, a més, la regulen de forma adequada i justa. Integrar aspectes socials i ètics en la contractació pública significa contribuir al desenvolupament sostenible, combinant creixement econòmic, progrés social i respecte al medi ambient. D'aquesta manera les administracions fan servir els fons públics amb una veritable orientació social i de forma eficient: obtenint el màxim rendiment social del pressupost, alhora que enviant un clar missatge de coherència, lideratge, exemplaritat i transversalitat. Concebuda així la contractació pública, no és només un model de gestió: és una eina de política social. Amb què, a més, es premia les entitats i les empreses responsables i s'incentiva les altres a fer el mateix.

Al Ple municipal de febrer de 2016, a proposta del nostre grup (que en va redactar el text), es va aprovar per unanimitat la DECLARACIÓ INSTITUCIONAL PER LA COMPRA PÚBLICA ÈTICA I SOSTENIBLE. Un compromís de l’Ajuntament de Lleida per comprar i contractar amb criteris ètics, sostenibles i socialment responsables. El compromís de l’equip de govern municipal va ser incloure allò que s’ha convingut a denominar clàusules socials i de compromís ètic a totes les licitacions que es fessin per a compres o contractes de prestació de serveis.

D’un any ençà, s’han aprovat diversos acords perquè el contingut d’aquesta declaració s’incorpori als procediments de compres o de contractació d’obres o serveis de la Paeria. Amb clàusules que haurien de ser requisit previ, criteri d'adjudicació, o condició d'execució, i no simplement criteri de desempat, com són definides en els pocs concursos en què apareixen.

Passen les dates que commemoració que trobem al llarg de l’any i seguim sense incloure les clàusules en tota contractació d’obres i de serveis i compra de productes, ni en els Plecs generals ni en els particulars. I cal anar més enllà de la mera declaració d'intencions i plasmar-la en fets. En aquest temps, més s’ha contractat una entitat com Shalom per a la cafeteria de la Llotja. Ja vam dir que era bona cosa que s’hi contractés, però no de la manera com es va fer: sense un procés d’adjudicació en què quedés clar que es prioritzava la contractació èticament i socialment responsable. Les coses s’han de fer bé i han de quedar escrites. I ben escrites.

La Paeria premia cada any empreses que col·laboren amb entitats locals del tercer sector d’acció social, de solidaritat, de cooperació i desenvolupament. En canvi, ella mateixa no facilita que aquestes entitats treballin per a l’Ajuntament, per a la ciutat. Hem d’acabar incorporant el clausulat social i de compromís ètic als concursos per adjudicar obres, serveis o compres. Tingueu per ben segur continuarem treballant perquè així sigui.

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Carles Vega
Portaveu d'ERC a la Paeria de Lleida
La manifestació d'aquest dissabte a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular | El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència
Meritxell Serret, consellera d'Agricultura | ACN
01/01/1970
La consellera d'Agricultura ha afirmat que durant els pròxims dies el Govern estudiarà amb més detall les implicacions que pot suposar l'aplicació de l'article per part de Madrid
Alcaldes compromesos amb el referèndum | AMI
01/01/1970
Les dues entitats demanen que el text s'aprovi en plens municipals els propers 23, 24 o 25 d'octubre
Pancarta a favor de la democràcia a TV3 | TV3
01/01/1970
"Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació"