Declara a Lleida un dels investigats per enaltiment del terrorisme per homenatjar Julià Babia

Una cinquantena de persones s'han concentrat davant dels jutjats de la capital del Segrià per donar suport al militant de Poble Lliure, Ferran Dalmau

Redacció
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 22:54h
Ferran Dalmau, a la dreta de la imatge
Ferran Dalmau, a la dreta de la imatge | ACN
Un militant de Poble Lliure, el lleidatà Ferran Dalmau, ha declarat aquest dijous com a investigat per enaltiment del terrorisme arran de la seva participació el passat mes de febrer a Castelló de Farfanya (La Noguera), en un acte d'homenatge als trenta anys de la mort de l'històric militant independentista del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) Julià Babia. Alguns sectors han relacionat, presumptament, Babia amb Terra Lliure.

La fiscalia va presentar a finals del mes de setembre una denuncia contra quatre membres de Poble Lliure -entre els quals s'hi troba el diputat de la CUP Albert Botran- per enaltiment del terrorisme, i aquesta demanda va ser acceptada per l'Audiència Nacional. Dalmau és el segon a declarar després que ho fes el militant de Poble Lliure i exregidor de la CUP a l'Ajuntament de Manresa, Toni Casserras, el 10 d'octubre de 2017 als jutjats de Manresa. Una cinquantena de persones s'han concentrat mitja hora abans de la declaració davant els jutjats de Lleida per donar suport a Dalmau. 
 
El coordinador de Poble Lliure a Ponent, Jordi Vives, creu que aquests fets no haurien d'haver arribat als jutjats perquè es tractava d'un homenatge a una persona que defensava la llibertat del país i lamenta que això passa perquè "vivim en una societat en què està qüestionada la democràcia i la llibertat d'expressió".

Julià Babia, militant del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), va morir en un accident de trànsit a Castelló de Farfanya el 1987. El mes de febrer d'enguany l'organització Poble Lliure va organitzar en aquesta població de la Noguera un acte d'homenatge a Babia, conegut com 'El Nen'. L'acte va consistir en una concentració a la Plaça Major i, després, una caminada fins a la Serra de l'Horta, molt a prop d'on va produir-se l'accident, on van tenir lloc els parlaments del diputat de la CUP Albert Botran i de militants del MDT i de Poble Lliure. Alguns sectors han relacionat Babia, presumptament, amb Terra Lliure. Amb tot, en vida mai ser va acusat ni condemnat per aquest motiu.