Les càrregues de l'1-O van ser «desproporcionades i violentes», segons entitats de drets humans

​Un informe de la plataforma #SomDefensores denuncia l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil el dia del referèndum

Porres contra paperetes
Porres contra paperetes | Sofia Cabanes
Redacció
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 19:31h
Diverses entitats socials -entre elles Irídia i l'Institut de Drets Humans de Catalunya, agrupats en la plataforma #SomDefensores- ha presentat aquest dijous l'"Informe de violació de drets civils i polítics a Catalunya". L'estudi recull casos de violacions de drets que han patit ciutadans i ciutadanes per part d'autoritats i institucions públiques durant el mes de setembre i fins el 7 d'octubre. 

Entre les conclusions s'esmenta que l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil a l'operatiu contra el referèndum d'independència de l'1 d'octubre va ser desproporcionada amb càrregues "desproporcionades i violentes". Els tres cossos policials --Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra-- durant la jornada de l'1 d'octubre van intervenir per clausurar els col·legis electorals, per donar compliment a la resolució judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Múltiples atacs i càrregues policials

Segons l'informe, els Mossos van requisar urnes i van precintar col·legis electorals "d'acord amb el pla policial fet públic que recull els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat, utilitzant la contenció i la mediació, i amb l'objectiu de mantenir la pau social i la convivència".

No obstant això, "fins a ben entrada la nit es van succeir múltiples atacs i càrregues policials violentes" per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Els membres de la plataforma #SomDefensores constaten que les càrregues es van fer "contra persones que es trobaven de forma pacífica i cívica a l'interior de diversos col·legis electorals" als quals havien anat a votar.

El resultat, segons dades de la Generalitat, va ser de 893 ferits de diversa consideració atesos pels Serveis d'Emergències Mèdiques (SEM): quatre d'ells van haver de ser hospitalitzats i dos ho van fer en estat greu.

Les entitats presentaran aquest informe davant organismes de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), del Consell d'Europa, de la Unió Europea, a més del Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, i el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, entre d'altres.