Un manifest denuncia «l'ofensiva» de l'Estat contra educació, cultura i llibertats a Catalunya

El text, impulsat per la "Revista Mirall", està signat per un centenar de personalitats del món del periodisme, la política i la cultura

Redacció
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 2:25h

Consell de ministres extraordinari per impugnar la llei del referèndum Foto: La Moncloa


Un manifest titulat "La nova cultura per la República" denuncia "l'ofensiva" estatal contra el sistema educatiu català, la immersió lingüística, la cultura i les llibertats democràtiques de reunió i premsa. Davant d'aquest fet, els impulsors del text afirmen que no poden deixar d'oposar-se a aquesta situació. Animen a "restar fidels" al compromís de defensar els valors de la democràcia, el republicanisme, el feminisme i totes les llibertats de ser i d'estimar en llibertat. I advoquen per fer possible un moviment constituent "que camini ferm i sense dilacions" cap a un país ecològicament sostenible, amb igualtat de gènere i que blindi els drets civils aconseguits i treballi pels que han de venir.

El text no dubta a qualificar la situació que es viu a Catalunya d'"estat d'excepció" i fa un repàs de les manifestacions en pro de la independència que hi ha hagut des de les consultes populars que van començar amb la del 2009 a Arenys de Munt. Totes, segons els redactors, han estat ignorades per l'Estat, al qual també critiquen la via de la judicialització del procés, la repressió policial de l'1-O i els empresonaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

En aquest sentit afirmen que la "repressió política" de l'Estat espanyol "no és uniforme, és transversal", i asseguren que són "moltes més" les persones que han estat empresonades per qüestions polítiques.

També recorden el "context d'ofensiva" contra el sistema educatiu català, la immersió lingüística, la cultura i les llibertats democràtiques de reunió i premsa. A més, subratllen que els comptes de la Generalitat han estat intervinguts. "Un clima de control que clama per la resistència", afirmen.

Finalment també critiquen que el govern estatal "ha negat, i nega", la realitat política catalana representada en les seves institucions, el caràcter de subjecte polític i les legítimes aspiracions republicanes "amb un tracte paternalista i de condescendència contra la voluntat dels catalans i les catalanes que volen autodeterminar-se". El text, impulsat per la 'Revista Mirall', està signat per un centenar de personalitats del món del periodisme, la política i la cultura.