La Paeria compra un solar que formarà part de la futura àrea social i urbana al costat del Call Jueu

L'adquisició també permetrà millorar l'accessibilitat i la interconnexió del Centre Històric

Redacció
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 19:01h
Imatge del solar comprat per la Paeria
Imatge del solar comprat per la Paeria | Paeria
L'Ajuntament de Lleida ha adquirit l'edifici situat a la plaça del Seminari número 3, ubicat en l'àmbit del Call Jueu, que era propietat d'uns particulars. Segons la Paeria, l'adquisició d'aquest immoble, que serà enderrocat en les properes setmanes, permetrà avançar en la futura àrea d'innovació social i urbana prevista al costat de la Cuirassa, al carrer Companyia. Mentrestant, el solar formarà part de la zona enjardinada de l'antic barri jueu.

El tinent d'alcalde i regidor d'Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha ressaltat la importància del solar resultant des de la vessant de l'accessibilitat i de la interconnexió, ja que el Call Jueu actuarà com a distribuïdor urbà dins del Centre Històric, al qual s'hi podrà accedir des de sis entrades diferents: els carrers Sant Cristòfol, Dolors, Companyia, Maranyosa i Major a través de la Costa del Jan (ascensor i escales) i des de la zona de l'antic Seminari. 
 
Les obres de recuperació del Call Jueu de Lleida estan ja en la seva recta final. Ja s'han instal·lat les passarel·les des de les quals es poden veure els vestigis que s'han trobat, com ara trams de mur, de cases i de carrers o les restes d'una casa jueva benestant, incendiada pels cristians el 1391, amb peces úniques a la península. El recorregut comptarà amb plafons informatius per ajudar a interpretar i interactuar amb el que els ciutadans poden veure.

El responsable de l'àrea urbanística de la Paeria ha afirmat que aquest "és un projecte d'orgull de la ciutat, que recupera la seva història i que s'obrirà ben aviat a la ciutadania per gaudir-lo col·lectivament".

Larrosa també ha destacat "l'esforç" de la Paeria per posar en valor aquest espai patrimonial, que descobreix part del passat de la història de la capital del Segrià, així com la incorporació d'un espai verd al centre de la ciutat, amb l'enjardinament i adequació de l'entorn que dona continuïtat als jardins de la Seu Vella i la contribució a la connectivitat del barri. A més, esdevé un element turístic important que sumarà a l'oferta d'espais atractius i visitables de la ciutat, segons el tinent d'alcalde.

El projecte de recuperació de l'antic Call Jueu, que ocupa una superfície de més de 5.000 metres quadrats, té per objectiu reforçar i revaloritzar el conjunt històric de la ciutat de Lleida. Amb aquesta iniciativa es conforma un nou paisatge a partir de la creació d'un espai de mediació i d'enllaç entre la memòria dels diferents substrats històrics i la realitat d'una àrea estratègica per a la requalificació del Centre Històric.