Reñé veu «incompresible» el cas de Cuixart i Sànchez i critica la no separació de poders a Espanya

El president de la Diputació de Lleida creu que els líders d'Òmnium i de l'ANC sempre han fet crides al civisme i al pacifisme

Redacció
17 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:38h
Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida
Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida | Àlvar Llobet
El president de la Diputació de Lleida i president del PDeCAT a la vegueria de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat "d'incomprensible", de la mateixa manera que "totalment desproporcionada i injusta" la decisió de la jutgessa de decretar l'ingrés a presó dels presidents d'Òmnium Cultural i de l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Reñé ha defensat que l'actuació d'ambdós dirigents de les entitats sobiranistes durant les darreres setmanes va en la línia "totalment contrària del que pot semblar un plantejament de sedició" ja que "sempre han estat els primers en cridar al civisme i al pacifisme a l'hora de poder-se manifestar". El president de la Diputació de Lleida ha qüestionat la separació de poders a l'estat espanyol i ha manifestat que la decisió de la jutgessa "no ajuda a la resolució del conflicte existent entre Catalunya i l'Estat", tot apel·lant a la necessitat de buscar una solució des de l'àmbit polític i a través de la negociació.

Joan Reñé ha defensat que "Sànchez i Cuixart sempre han estat els primers en cridar al civisme i al pacifisme a l'hora de poder-se manifestar". El president de la Diputació de Lleida considera "lògic dins l'àmbit democràtic que les persones i comunitats es puguin manifestar en allò que pensen" i "si en alguna cosa som exemple a Catalunya, i al capdavant Cuixart i Sànchez, és de plantejar-ho amb civisme". "Fins i tot i preveient el que podia succeir –el seu empresonament- van enregistrat un vídeo demanant serenitat i civisme i que tot allò que els catalans puguin dur a terme es pugui fer dins un marc absolutament pacífic i que res trenqui les regles de la convivència", ha remarcat Reñé.

Per Reñé la "no separació de poders a l'Estat no ajuda a què aquest conflicte existent entre Catalunya i l'Estat es pugui resoldre" i "menys que ho vulguin fer policialment i judicialment i no fer-ho políticament a través de la discussió i la negociació, que és el que fa falta". El president de la diputació lleidatana ha recordat que "el poble de Catalunya ja ha decidit cap on vol tirar i el Govern i del Parlament ja han marcat les pautes escoltant allò que la ciutadania va expressar l'1 d'octubre d'una forma majoritària". "Voler resoldre aquesta voluntat popular massiva dels ciutadans de Catalunya a través de detencions, empresonaments i càrregues policials, difícilment es pot assolir i menys en un estat democràtic", ha sentenciat.