Els lleidatans mengen 34 quilos de pa a l'any, la meitat del que es consumeix a Europa

Els flequers reclamen a l'administració i al consumidor una aposta pel pa artesà i pels forns tradicionals | Aquest dilluns s'ha celebrat el Dia Mundial del Pa

Redacció
16 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:23h
Imatge dels representants dels flequers lleidatans
Imatge dels representants dels flequers lleidatans | ACN
El consum de pa a Catalunya ha disminuït en els dos darrers anys. Durant el 2016, cada català va consumir, de mitjana, 34,65 quilos anuals de pa, un 1,4% menys que l'any anterior. La mitjana europea es va situar en els 60 quilos/persona/any mentre l'OMS recomana menjar-ne 90 quilos anuals per persona.

Coincidint amb el Dia Mundial del Pa, els flequers catalans reclamen al consumidor una aposta del pa artesà de forns tradicionals, i a l'administració una major regulació del sector, davant la "competència" que els suposa el pa de massa congelada de la gran distribució. En aquest sentit, la fleca tradicional reclama que no es pugui obrir un forn sense tenir formació en el sector, que només puguin estar retolats com a forns artesans aquells que elaboren el seu propi pa, així com campanyes de consum de productes artesanals.

​Com es diferencia el pa tradicional del pa industrial?

La diferència entre el pa industrial que es troba a les grans cadenes i l'artesà es troba, sobretot, en l'aroma i la textura. Segons el gremi de flequers, el producte fet "a casa" es crea amb farina, aigua, massa mare, llevat i sal, mentre que el que es compra a les grans superfícies porta tambe un millorant químic. D'altra banda, a simple vista també es pot observar la diferència. La crosta del pa tradicional és més gruixuda i cruixent i els forats de la molla, més irregulars. Aquest tipus de producte casolà pot aguantar més dies que el que es compra als supermercats.