Una seixantena d'ajuntaments lleidatans «no tenen res a celebrar» i obren el 12-O

L'oposició sobiranista de la Paeria no farà festa, mentre que els consistoris d'ERC tindran els consistoris oberts

Redacció
12 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:10h
Imatge de la Paeria de Cervera
Imatge de la Paeria de Cervera | Ramon Royes
Almenys una seixantena d'ajuntaments de les comarques de Lleida obriran les portes aquest dijous 12 d'octubre, dia en què se celebra la Festa de la Hispanitat i que està assenyalat com a festiu al calendari laboral anual. Ho faran com a mesura de protesta per l'actitud del govern espanyol a l'entorn del procés sobiranista de Catalunya, i en especial per les càrregues policials contra la ciutadania del país durant el referèndum d'autodeterminació que van deixar 893 ferits.

En aquests ajuntaments seran els equips de govern els encarregats d'obrir les portes i atendre la ciutadania. Pel que fa als treballadors dels consistoris, en algun cas poden triar si volen anar a treballar o no, mentre que en altres compleixen amb el festiu. Un dels més destacats serà l'Ajuntament de Badalona, que fa una 'jornada de portes obertes' després de la polèmica de l'any passat, quan sis regidors van ser encausats per no celebrar el festiu.

Segons ha explicat el president de la federació regional d'ERC a Lleida, Carles Comes, després que l'any passat només s'adherissin a la iniciativa alguns, enguany s'ha convertit en ''una cosa molt massiva'' i a falta de confirmació d'un parell el 100% de consistoris obriran. Seran els mateixos alcaldes, alcaldesses i regidors els responsables de l'obertura dels ajuntaments i els veïns interessats hi podran dur a terme tràmits i gestions. En cap cas s'obligarà als funcionaris que vagin a treballar i si ho acaben fent serà per decisió pròpia, ha dit Comes.

Pel que fa als ajuntaments governats pel PDeCAT, en algun cas l'alcalde o regidors aniran a la casa consistorial o estaran localitzables per atendre els veïns que ho vulguin, però els treballadors faran festa i els consistoris estaran tancats en la majoria de casos.

D'altra banda, en el cas concret de l'Ajuntament de Lleida, els grups municipals de PDeCAT, ERC-Avancem, Comú de Lleida i Crida per Lleida-CUP, els quatre a l'oposició, obriran els seus despatxos per atendre la ciutadania com en un dia habitual. La resta de grups, l'equip de govern del PSC, Cs i PP, fan festa.

En el cas del Pirineu, els principals ajuntaments obriran portes com un dia laboral. A la Seu d'Urgell (PDCat), Tremp (PDCat-ERC) o Sort (Fem municipi-CUP) l'alcalde i equip de govern treballaran com qualsevol altra jornada laboral i ja tenen reunions programades. L'ajuntament de Soriguera (Pallars Sobirà), governat per la CUP, estarà obert i l'alcalde i els seus regidors atendran al públic en horari normal de 09.00 h a 14.00 h. La majoria d'ajuntaments han donat l'opció als treballadors d'anar a treballar i canviar el festiu per un altre que escullin.