Madrid alerta que l'assetjament a alumnes no independentistes ha augmentat després de l'1-O

Envia un segon requeriment a la consellera catalana a la qual adverteix de la vulneració de la Constitució, l'Estatut i set lleis

Redacció
12 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 1:58h
El ministre Íñigo Méndez de Vigo
El ministre Íñigo Méndez de Vigo | Europa Press
El Ministeri d'Educació Cultura i Esport ha enviat un segon requeriment a la consellera catalana, Clara Ponsatí, en el qual alerta que l'assetjament escolar als alumnes que no participen en actes a favor de la independència i contra la Policia i Guàrdia Civil a col·legis i instituts s'ha incrementat "exponencialment" després del referèndum il·legal del passat 1 d'octubre.

Aquest text, datat el 5 d'octubre, al que ha tingut accés Europa Press, és el segon d'aquesta naturalesa amb el qual el departament que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo exigeix a la responsable autonòmica d'Educació que depuri responsabilitats entre el professorat pels actes d'adoctrinament i restauri els drets conculcats als alumnes assetjats per motius ideològics. "Si no hi ha resposta, o no és satisfactòria, anirem als tribunals", ha afirmat aquest dimecres el ministre en la Sessió de Control al Govern espanyol al Ple del Congrés.

En concret, el Ministeri d'Educació adverteix la consellera catalana que l'assetjament a alumnes i familiars en centres educatius catalans públics i privats, investigats per l'Alta Inspecció de l'Estat, podrien vulnerar la Constitució, l'Estatut de Catalunya, la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), la Llei Orgànica del Dret a l'Educació, la Llei Orgànica de Protecció Jurídica del Menor, la Llei Orgànica de protecció civil del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar, la Llei de Protecció de Dades, la Llei del Règim Jurídic del Sector Públic, la Llei d'Educació de Catalunya, la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic i el decret que regula la Inspecció Educativa a Catalunya.

El ministeri explica que en relació amb les actuacions policials relatives al referèndum il·legal convocat l'1 d'octubre pel Govern català, agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional estan denunciant casos d'assetjament escolar que tenen com a víctimes els seus fills menors d'edat en algunes escoles i instituts de Catalunya. Així mateix, assenyala que en altres ocasions estan sent els propis ciutadans els que a títol individual "estan deixant arribar les seves denúncies i testimonis del tracte que estan rebent a Catalunya pel seu no suport o promulgació d'idees independentistes".

El departament de Méndez de Vigo sosté que les denúncies van començar a presentar-se el 21 de setembre després del registre, per part de la Guàrdia Civil de la conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i que, posteriorment, després de la jornada de referèndum il·legal de l'1 d'octubre, "s'han incrementat exponencialment". "Els alumnes i alumnes víctimes de l'assetjament escolar a les aules catalanes ho sofreixen tant pels seus companys com pel professorat del centre", denúncia en aquest escrit.

Al llarg de 20 pàgines, el ministeri detalla nombrosos casos en els quals, segons el parer de l'Alta Inspecció educativa, s'han conculcat drets dels alumnes contraris a l'independentisme i d'els qui no han volgut participar en actes contra les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

"Prego m'expliqui per què el meu fill no va poder entrar al centre escolar, una vegada acabada una expressió estudiantil que va tenir lloc a primera hora i per la qual es mostrava el desacord amb que s'impartissin classes al centre", resa un correu electrònic d'un pare a un professor d'un estudiant que no va secundar les aturades convocades al seu institut.

​"El meu pare només fa la seva feina"

També reprodueix la carta d'una nena de tretze anys del Col·legi la Mercè de Martorell (Barcelona), filla d'un guàrdia civil, en la qual diu que li fa "molta pena" que culpin el seu pare del que "està passant" i que ell "només fa la seva feina". "No sé com acabarà tot això, pot ser em quedi, potser marxi i no torni, qui sap, però el que demano és que per favor, passi el que passi tracteu-me com sempre perquè som companys. Respecte sempre per sobre de tot", assenyala en el seu text.

Així mateix, adverteix que en l'IES Palau de la localitat de Sant Andreu de la Barca, on és la caserna de la Guàrdia Civil més gran de tota Catalunya, pares i mares han denunciat 10 casos d'adoctrinament, assetjament i incitació a l'odi per part de professors del centre a alumnes d'1r, 2n i 4rt d'ESO.

També assenyala que algunes dones de guàrdies civils de la casa caserna de la Guàrdia Civil dels Corts (Barcelona) no han pogut portar als seus fills a l'escola pels "escraches" que s'han produït en la porta de grups independentistes amb cartells, insultant "assassins" i cridant "fora les forces d'ocupació".

També posa com a exemple que pares d'alumnes de l'escola Mosén Albert Vives de la localitat de La Seu d'Urgell (Lleida), han presentat, amb data 2 i 3 d'octubre, davant el jutjat de guàrdia i Fiscalia de Lleida denuncies per assetjament escolar i incitació a l'odi. Segons van denunciar, els professors explicaven als alumnes que "la Guàrdia Civil és dolenta i pega a la gent".