Decepció entre el mig miler de persones que s'han reunit a la UdL per escoltar Puigdemont

L'alegria inicial pel reconeixement de Catalunya com a estat s'ha convertit en tristesa quan el president del Govern ha proposat suspendre temporalment la independència

Cares de decepció al Rectorat
Cares de decepció al Rectorat | ACN
Redacció
10 d'octubre del 2017
Actualitzat el 11 d'octubre a les 2:08h
La paraula "decepció" ha estat la més escoltada entre el més de mig miler de persones que aquest dimarts al vespre s'han reunit al claustre del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) per seguir atentament la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a través d'una pantalla gegant. En un primer moment l'alegria, els aplaudiments i el cava han esclatat al claustre quan Puigdemont ha assumit que Catalunya esdevingui un estat.

Poc després, però, la proposta de suspendre els efectes de la independència per mediar, ha convertit els somriures dels presents en tristesa i llàgrimes. L'Aleix Olóndriz, per exemple, ha descrit el discurs del president com un "gerro d'aigua freda"; la Joana Oronich ha lamentat que "ha passat a la nostra cara del que havíem votat" i el José Lasala ha definit la intervenció de Puigdemont com a "xocant". A la ciutat de Lleida, també s'han instal·lat pantalles gegants per fer el seguiment de la intervenció de Puigdemont a l'Ateneu la Baula i a l'Espai Orfeó.
 
L'Aleix Olóndriz, ha reconegut que la seva esperança era que Puigdemont declarés la independència. "Ha començat molt bé la seva intervenció però la declaració i després suspensió ha estat com un gerro d'aigua freda per tota la gent que hem sagnat, hem plorat i hem defensat papers i urnes perquè es pogués votar". Ha seguit, referint-se a Puigdemont, dient que "no ha aplicat correctament els resultats del referèndum" perquè, ha recordat, la llei del referèndum diu que a les 48 hores es proclami la independència. "Ara vol dialogar quan fa 10 minuts ha dit que ha intentat dialogar 18 vegades i no ho ha aconseguit", ha dit. "Estem molt indignats. Ara mateix no crec que hi hagi ningú content. Estem tristos i decebuts", ha conclòs.

La Joana Oronich, per la seva banda, també ha reconegut que esperava que Puigdemont declarés unilateralment la independència i "m'ha decebut moltíssim", ha dit. Considera que la DUI és l'única opció perquè "això no pot continuar així". "Amb diàleg no es pot solucionar res perquè Espanya no vol fer-ho", ha afegit.

José Lasala s'ha preguntat quin és el pla de ruta del Govern i ha lamentat que s'hagin generat aquestes "expectatives" i "s'hagin deixat de banda a tots aquells que l'1-O van sortir al carrer a aguantar cops de porra per part de l'Estat per defensar el dret a votar". "Ara dir que demà es demanarà al ple que suspengui la independència temporalment per poder negociar amb l'Estat, crec que ja hem vist prou exemples de la negociació que aplica l'estat espanyol amb el poble de Catalunya", ha recordat. A Lasala li hauria agradat que el president "hagués estat ferm i s'hagués compromès a aprovar una declaració d'independència a tots els efectes al ple de demà", ha conclòs.