Isona declara persones no grates Mariano Rajoy i el rei Felip VI

El consistori demana la dimissió del president, la vicepresidenta, el delegat del Govern a Catalunya i tots els ministres

Rajoy i Felip VI
Rajoy i Felip VI | Arxiu
07 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 5:23h
L’Ajuntament d'Isona i Conca Dellà ha declarat persona “non grata” el rei Felip VI i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, així com tots els ministres espanyols, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo i el tinent-coronel Diego Pérez de los Cobos. La moció va ser aprovada durant el ple celebrat ahir al vespre amb els vots favorables del PDECat i Fem Poble i els vots en contra d’Independents per Isona i Conca Dellà.

El consistori considera que totes aquestes persones són “responsables polítics i institucionals de la repressió i dels danys físics, materials, morals i psíquics ocasionats al poble de Catalunya”. La proposta inicial, que va ser presentada pel grup municipal Fem Poble-Acord Municipal, també proposava declarar “non grats” el cos de la Guàrdia Civil i el cos de la Policia Nacional, una idea que finalment va ser retirada.

A més, l’alcalde d’Isona i Conca Dellà, Constante Aranda, ha assegurat en declaracions a Pallars Digital que no assistirà a cap dels actes que s’organitzin el proper 12 d’octubre en motiu del dia de la hispanitat. Ho farà en senyal de protesta per la no condemna per part del Ministeri de l’Interior, del govern central i dels cossos que van intervenir en les càrregues policials del dia 1 d’octubre.

Demanen la dimissió de Mariano Rajoy

El ple va aprovar una segona moció, presentada pel PDECat, que demana la dimissió del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, així com tots els ministres espanyols i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, per “no haver estat capaços de gestionar l’afer català” i la “poca alçada política”.

A més, demana la “retirada immediata” dels efectius addicionals desplegats els últims dies a Catalunya. La moció també expressa el reconeixement i el màxim suport a les persones que van patir l’actuació violenta dels cossos de seguretat espanyols, així com als Mossos d’Esquadra i als cossos de Bombers, funcionaris i voluntaris per la tasca desenvolupada envers el referèndum.
 

Un grup d’isonencs reunits diumenge davant l’Ajuntament. Foto: Jeannine Abella


Carrer del Referèndum

Durant el ple municipal d’ahir també es va acordar batejar un carrer del nucli d’Isona com a “carrer del Referèndum”. La proposta, presentada pel PDECat i recolzada per Fem Poble, planteja donar nom al que fins ara es coneix com “carrer de la Leo”.