La UdL dona suport al referèndum

El claustre de la universitat ha avalat el manifest amb 79 vots a favor i 23 en contra

26 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:29h
Roberto Fernández, rector de la UdL
Roberto Fernández, rector de la UdL | ACN
El claustre de la Universitat de Lleida ha donat suport aquest dimarts al referèndum de l'1 d'octubre. Després d'una reunió que ha durat més de dues hores, els representants universitaris han avalat la declaració institucional a favor del procés iniciat pel Govern de Carles Puigdemont amb 79 vots a favor, 29 en contra, tres abstencions i tres nuls.

Després d'un intens debat, el claustre ha forçat la direcció de la universitat lleidatana a posicionar-se al costat de la celebració de l'1-O, malgrat el vot contrari del rector Roberto Fernández i de l'equip rectoral. Una de les esmenes aprovades prèviament ha estat la presentada per la professora de la Facultat de Dret i Economia, Maria Àngels Cabasés, en què demanava incorporar en el text proposat inicialment per l'equip rectoral el suport de la UdL "a la celebració del referèndum del dia 1 d'octubre com a eina per poder exercir el dret del poble català per decidir lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu". En aquest cas la votació de l'esmena s'ha fet a mà alçada i ha obtingut 60 vots favorables, per 34 en contra i 9 abstencions. Els membres de l'equip rectoral, encapçalats per Fernández, han votat en contra però davant el suport majoritari del Claustre han hagut d'acceptar la incorporació del punt al redactat definitiu.

​La reunió extraordinària que ha convocat en rector ha permès ampliar la base de votants atès que en el claustre hi participa més gent que en el Consell de Govern, que en reunió ordinària el passat mes de juny va decidir no donar suport al referèndum ja que, en paraules del mateix Fernández, la universitat havia de ser "neutral" davant el procés polític.  

Per contra, el Claustre ha rebutjat sumar-se a la vaga a les universitats catalanes convocada pels dies 28 i 29. Des d'Universitats per la República i el SEPC, però, sí han fet una crida a secundar-la aquest dimecres a la Universitat de Lleida, tenint en compte que dijous és festiu a la capital del Segrià. Una trentena d'estudiants ha passat la nit a la UdL en la tancada indefinida que porten a terme per donar suport al referèndum de l'1 d'octubre. ​