Rebutjat l'escrit del Museu de Lleida que demanava anul·lar les actuacions judicials sobre Sixena

No admet a tràmit la petició del Consorci i ara només falta que resolgui els recursos del Govern i el MNAC contra la sentència que dona la raó a l'Aragó

Redacció
23 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:18h
Imatge de part de lafaçana del Museu de Lleida
Imatge de part de lafaçana del Museu de Lleida | Arxiu
L'Audiència d'Osca no ha admès a tràmit l'escrit presentat pel Consorci de Museu de Lleida on demanava la nul·litat de les actuacions judicials en relació amb el litigi per les 44 obres del monestir de Sixena que són a la capital del Segrià entenent que el mateix Consorci hauria d'haver estat considerat part del procés des de l'inici. De fet, l'Audiència d'Osca va admetre el Consorci com a part del litigi el passat 13 de juliol, fet que va portar a impulsar aquesta nova acció judicial per part de les institucions que en formen part (Generalitat, Paeria, Diputació de Lleida, Bisbat de Lleida i Consell Comarcal del Segrià).

Per una banda s'al·legava "indefensió" i, per altra, "falta de jurisdicció", ja que el Consorci considera que l'afer no l'hauria de jutjar un tribunal civil sinó un de l'àmbit del contenciós administratiu. Tot i això, aquesta via no tindrà recorregut perquè el tribunal provincial no l'ha admès. Per tant, tot queda igual i ara falta que l'Audiència d'Osca resolgui els recursos presentats per la Generalitat i el MNAC contra la sentència del jutjat número 1 d'Osca que dona la raó a la part aragonesa i ordena el trasllat de les peces a Sixena.
 
De del Govern d'Aragó i l'ajuntament de Vilanova de Sixena han reclamat en múltiples ocasions que l'executi provisionalment la sentència i s'enviï la policia judicial al Museu per endur-se els béns. Cal recordar que la titular del jutjat número 1 d'Osca va ordenar l'entrega provisional de les peces abans del 31 de juliol, termini que no es va complir.

La providència de l'Audiència d'Osca on resol que no admet a tràmit la petició de nul·litat del Museu de Lleida l'ha fet arribar a l'ACN l'advocat aragonès Jorge Español, ja que des del Departament de Cultura asseguren que encara no l'han rebuda.

El magistrat del tribunal provincial recorda que el Museu de Lleida ja va presentar la mateixa petició al jutjat de primera instància que va emetre la primera sentència però ho va fer fora de termini i ara ja no pot tornar a plantejar aquesta possibilitat.