El primer alcalde citat per donar suport al referèndum es nega a declarar

L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala, estava cridat per la Fiscalia pel suport a l'1-O | El batlle del Pont de Suert, José Antonio Troguet, també es negarà a declarar als jutjats de la Seu d'Urgell

Redacció
19 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:05h
L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala, i José Antonio Troguet, del Pont de Suert
L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala, i José Antonio Troguet, del Pont de Suert | PDECat Pirineu
L'alcalde d'Oliana (Alt Urgell), Miquel Sala (PDECat), citat per la Fiscalia pel seu suport al referèndum, s'ha negat a declarar en la seva compareixença d'aquest dimarts als jutjats de la Seu d'Urgell. Sala ha estat el primer dels batlles citats a declarar i hi ha anat acompanyat d'un centenar de polítics de la zona, entre ells l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla; la senadora del PDECat, Maite Rivero, i els presidents dels consells comarcals de l'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça.Entre els assistents a l'exterior, també hi ha l'alcalde del Pont de Suert (Alta Ribagorça), José Antonio Troguet, citat a declarar al mateix jutjat que ja ha avançat que també s'acollirà al dret de no declarar. Tots ells han cridat consignes a favor del referèndum com "Volem votar" i han cantat l'Estaca

Un altre citat per aquest dimarts és l'alcalde de Mollerussa (Pla d'Urgell), Marc Solsona, que haurà de presentar-se a les 12 a la Fiscalia Superior de Catalunya, a Barcelona, perquè també és diputat de Junts pel Sí al Parlament i, per tant, és aforat.

32 alcaldes citats

La Fiscalia ha citat a declarar un total de 32 alcaldes de la demarcació de Lleida per haver donat suport al referèndum de l'1 d'octubre. Segons fonts judicials, de moment s'ha demanat la compareixença dels batlles d'aquells municipis que tenen una població de més de 2.000 habitants i per tant, estan exclosos aquells que representen municipis més petits.

Les citacions es van començar a enviar el divendres i els alcaldes les estan rebent des d'aleshores de forma progressiva. Les dates fixades per la fiscalia per anar a declarar són els dies 19, 20, 21 i 22 de setembre i les compareixences es faran, per regla general, a les seus judicials de Lleida, la Seu d'Urgell, Balaguer i Cervera.

Dimecres 20 està previst que declarin l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, l'alcalde de Fondarella, Joan Reñé, el de Cervera, Ramon Royes, el de Linyola, Àlex Mases, i la d'El Palau d'Anglesola, Montse Messeguer. Dijous 21 serà el torn del de Juneda, Antoni Villas, les Borges Blanques, Enric Mir, Tremp, Joan Ubach, Rialp, Gerard Sabarich, i Sort, Raimon Monterde. Divendres està previst que ho facin el de Bellpuig, Salvador Bonjoch, la de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, el d'Almacelles, Josep Ibarz, i el de Rosselló, Josep Abad.