El Museu de Lleida inaugura «Fams i abundàncies», el primer projecte conjunt de la Xarxa de Museus

L'exposició es podrà veure fins el proper 19 de novembre

Redacció
08 de setembre del 2017
Actualitzat a les 9:47h
Imatge de l'exposició
Imatge de l'exposició | ACN
El Museu de Lleida ha inaugurat aquest dijous l'exposició "Fams i abundàncies", una mostra que reflexiona sobre el diàleg entre fam i història i que és el primer projecte expositiu conjunt de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya (xMHCat). La mostra s'inaugurarà oficialment a la tarda però aquest matí s'ha presentat a càrrec de Josep Giralt, director del Museu de Lleida, i Daniel Solé, coordinador de la xMHCat.

L'exposició, comissariada per Josep Maria Solias, reflexiona sobre com la gana i la inseguretat han perseguit la humanitat des dels seus inicis. L'exposició es podrà visitar al Museu de Lleida fins el 19 de novembre de 2017 i després s'exposarà a la resta de Museus de la Xarxa, de manera itinerant, durant dos anys. L'exposició consta de 14 àmbits que mostren més d'una seixantena d'objectes, cedits pels museus que integren la Xarxa, que reflecteixen la vida quotidiana a Catalunya al llarg de la història.
 
Fams i abundàncies explica l'evolució històrica de Catalunya a partir de la fam i la lluita per tractar d'evitar-la. D'entre les peces exposades destaquen diverses gerres prehistòriques i iberoromanes provinents del Museu de Lleida, una taula renaixentista de Jaume Huguet II (s. XV) del Museu de l'Hospitalet, fogonets andalusins dels segles XI i XII del Museu de Tortosa o objectes de la vida pagesa d'entre els segles XVIII-XIX de Cervera, entre d'altres.

Aquesta és la primera exposició realitzada de manera conjunta pels membres de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya. Es va constituir l'any 2010 amb el lideratge del Museu d'Història de Catalunya i el suport de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el departament de Cultura. L'xMHCat té l'objectiu de reforçar i consolidar la memòria col·lectiva del poble català, tot potenciant i dinamitzant aquells museus i monuments que ajudin a entendre l'evolució història de Catalunya, en reafirmin la seva identitat i la projectin cap al futur.

La xarxa està constituïda per onze museus: Museu de Terrassa, Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, Museu Comarcal de Cervera, Museu de Cambrils, Museu d'Història de l'Hospitalet, Museu d'Història de la ciutat de Girona, Museu d'Història dels Jueus de Girona, Museu de Lleida. Diocesà i Comarcal, Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, Museu de Tortosa i Museu d'Història de Catalunya.