La marató escènica de «urGENTestimar» implica ciutadans i entitats locals a FiraTàrrega 2017

Redacció
08 de setembre del 2017
Actualitzat a les 2:02h
Imatge de l'obra inaugural
Imatge de l'obra inaugural | ACN
L'edició 2017 de FiraTàrrega ha arrencat aquest dijous oficialment amb l'acció inaugural "urGENTestimar", una peça de 40 hores de durada de l'artista Ada Vilaró i el científic Josep Perelló. La plaça Major de la capital de l'Urgell és l'escenari d'aquest espectacle concebut com una marató escènica que compta amb la implicació de 400 persones.

El tret de sortida ha tingut lloc a les set del matí d'aquest dijous i acabarà demà divendres a un quart d'onze de la nit amb una gran performance final multidisciplinària. Un dels moments més destacats ha estat a les vuit del vespre, amb presència de les autoritats institucionals. Col·lectius i entitats targarines han inundat la plaça en comunió per posar de manifest la voluntat de compartir. També han volgut mostrar les seves lluites i treball diari, des del referèndum per part de membres de l'ANC, al rebuig a una planta de compostatge des d'una plataforma ecologista, i el respecte per la natura per part dels escoltes de Tàrrega, entre d'altres.
 
L'acció inaugural d'aquesta edició de FiraTàrrega ha trencat els esquemes dels espectacles de gran format amb què l'organització tenia acostumats als espectadors. "urGENTestimar" s'ha plantejat com un projecte artístic i científic basat en la participació comunitària i específicament amb l'objectiu de diluir les fronteres. Per fer-ho s'han implicat persones, associacions, espectadors en una recerca sobre l'amor, la convivència, el respecte i l'acceptació de l'altre.

Les 40 hores han arrencat a les set del matí d'aquest dijous amb l'arribada a la plaça i l'inici de la permanència en silenci. A les deu del matí s'han activat les instal·lacions de ciència ciutadana i a les dotze del migdia les persones concentrades a la plaça s'han relacionat mitjançant la mirada. A la una de la tarda s'han aplegat una dona gran, una dona adulta i una nena per compartir la cultura del menjar i a les set de la tarda s'ha fet el silenci. Ha estat a les vuit del vespre quan ha tingut lloc un dels moments destacats de la jornada quan han entrat a la plaça ciutadans, associacions i col·lectius targarins per demostrar que hi eren presents per compartir.

Aquest divendres l'acció inaugural continuarà amb diferents moments al llarg de la jornada fins a un quart d'onze de la nit, quan es posarà punt i final amb una performance multidisciplinària que comptarà amb la participació de Lídia Pujol, Joan Estrader, Xavi Lloses, Marta Galán, Ada Vilaró, Chris Salter i Josep Perelló, entre molts altres.

La voluntat dels impulsors d'aquesta acció inaugural és que es pugui visualitzar abans, durant i després de FiraTàrrega. Amb el treball fet amb associacions i col·lectius de la ciutat; el llançament d'un grup de conversa a la xarxa a través de l'app Telegram, i l'experiència a la plaça durant les 40 hores.

Una fira amb 52 companyies nacionals i internacionals ubicats en 23 espais d'exhibició

FiraTàrrega 2017 presenta els treballs de 52 companyies nacionals i internacionals ubicades en 23 espais d'exhibició i amb un total de 261 sessions en 4 dies. La Fira arrenca amb 5.516 localitats venudes i 57 passis esgotats. A més, cal destacar que s'ha esgotat la totalitat de 3 espectacles: 'Pool (no water)' d'Íntims Produccions, 'Udul' de Los Galindos, 'Breaking Point' de 'Weibel Weibel Co.' i 'Ningú no va als aniversaris d'estiu' d'Hermanos Picohueso.

A banda de l'acció inaugural, la primera jornada de la Fira ha comptat amb un total de 19 espectacles, com 'Màtria' de Carla Rovira, una peça que parteix de l'afusellament del tiet avi de la creadora l'any 1939 pel règim franquista i de la descoberta d'unes cartes personals dels seus darrers anys de vida.

També s'ha pogut veure l'estrena de 'Pool (no water), dels lleidatans Íntims Produccions, i la proposta de l'artista visual i perfomer uruguaina Valeria Píriz 'Diez de cada diez' que tot just fa una setmana assajava en obert a la plaça del Carme. Un altre dels espectacles destacats ha estat 'AÜC: El so de les esquerdes' de les Impuxibles i Carla Rovira, un espectacle que afronta el repte d'expressar l'experiència corporal, emocional i racional de les violències sexuals mitjançant la fusió de diversos llenguatges.