Serret critica Madrid per la informació sobre la fruita que envia a la Unió Europea

La consellera d'Agricultura deixa clar que l'objectiu polític de ser un estat en cap cas significa "autarquia" de les relacions econòmiques amb altres regions d'Espanya i Europa

Meritxell Serret, consellera d'Agricultura
Meritxell Serret, consellera d'Agricultura | Adrià Costa
Redacció
06 de setembre del 2017
Actualitzat a les 11:26h
La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha remarcat en una entrevista a l'ACN que les xifres que fa arribar el Ministeri d'Agricultura sobre els volums de producció de fruita de pinyol que hi ha a Catalunya "no reflecteixen la situació real". Ho afirma una vegada ja iniciada la retirada de fruita de pinyol del mercat per destinar-la a beneficència que ha autoritzat la Comissió Europea amb l'ampliació en prop de 20.000 tones la quota establerta. Aquesta quota, autoritzada fa dos setmanes, va ser qualificada automàticament d'insuficient per part del sector de la fruita, que havia fixat en 40.000 tones el mínim per poder alleugerir el mercat i fer remuntar els preus enfonsats dels préssecs i les nectarines.

Serret ha recordat que amb les dades de que disposa el Departament, des de l'abril hi havia preocupació sobre la campanya, ja que es preveia una producció elevada que ha estat marcada per la climatologia, amb un estiu sense condicions adverses que encara han afavorit més a un excés de producte. Segons Serret, ja aleshores estava clar que amb totes les mesures, com les retirades, "s'havia d'anar al màxim per prevenir les situacions de crisi que al final hi ha hagut".

El problema és, segons la consellera, que la informació de la situació real de producció de les zones fruiteres de l'Estat, no està "articulada" de manera que la CE no disposa del màxim d'informació acurada sobre el que hi ha plantat, quines produccions es poden preveure i com evolucionen els preus, i això "difícilment fa que ens puguem anticipar a la crisi i els col·lapses de mercat". La resposta insuficient de Brussel·les es va poder constatar 24 hores després de l'obertura del termini de sol·licituds de retirada de fruita ja que només Catalunya pràcticament havia demanat la totalitat de la quota de 20.000 tones.